Ουκρανία: Τώρα και περιορισμοί στην εκταμίευση συναλλάγματος

Ουκρανία: Τώρα και περιορισμοί στην εκταμίευση συναλλάγματος

Μέχρι 1500 δολάρια εκταμίευση μετρητών επιτρέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας – Φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας – Κατακόρυφη η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος

Ουκρανία: Τώρα και περιορισμοί στην εκταμίευση συναλλάγματος
Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία έχει και οικονομικές παραμέτρους. Κι αυτό γιατί η ήδη ευάλωτη οικονομία της χώρας έχει δεχτεί τεράστια πλήγματα τις τελευταίες ημέρες και το εθνικό νόμισμα της χώρας έχει υποτιμηθεί κατακόρυφα.

Εν μέσω αυτών, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας εισήγαγε σήμερα προσωρινούς περιορισμούς στην εκταμίευση ξένου συναλλάγματος από τους προσωπικούς λογαριασμούς, για να αντιμετωπίσει την ανάγκη για μετρητά.

Κλείσιμο
«Η National Bank εξέδωσε ένα προσωρινό διάταγμα, το οποίο περιορίζει την εκταμίευση μετρητών από τους τρέχοντες λογαριασμούς ξένου συναλλάγματος, ύψους 15.000 hryvnia (1.500 δολάρια)» στην τρέχουσα ισοτιμία, ανακοίνωσε ο πρόσφατα διορισθείς πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Stepan Kubiv. Πρόσθεσε ότι το όριο θα αρθεί όταν φθάσει η απαραίτητη βοήθεια από το ΔΝΤ και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Κανένα όριο δεν έχει τεθεί για την ανάληψη hryvnia σε μετρητά. «Πάρτε όσα θέλετε, ένα εκατομμύριο, ή δύο εκατομμύρια (hryvnia), υπάρχει αρκετή ρευστότητα στις τράπεζες», δήλωσε ο Kubiv.

Με βάση το νέο διάταγμα, οι καταναλωτές μπορούν να μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις που έχουν σε ξένο νόμισμα, σε hryvnia, προτού κάνουν αναλήψεις χωρίς περιορισμό.

Πολλοί Ουκρανοί αποταμιεύουν τις καταθέσεις τους σε δολάρια και ευρώ, και έσπευσαν να τις αποσύρουν καθώς η hryvnia έχει υποχωρήσει.

Η Ουκρανία ελπίζει ότι θα αρχίσει σύντομα να δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια και είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιαντσενιούκ.

Την ίδια ώρα αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική ηγεσία, η οποία έχει δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών για να αποφύγει τη χρεοκοπία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ετοιμάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσει στο προσεχές μέλλον και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα δανεισμού μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης