Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Ρέντζι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Ρέντζι

Κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο - Δεσμεύτηκε ότι θα δώσει όλη του την ενεργεια στο έργο που του ανατέθηκε

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Ρέντζι
Στο Κυρηνάλιο Μέγαρο βρίσκεται το μεσημέρι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντζι, όπου έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο 39χρονος μέχρι σήμερα δήμαρχος της Φλορεντίας γίνεται ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος.

O Ρέντζι, μετά τη συνάντηση με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο που διήρκεσε μίαμιση ώρα, δήλωσε ότι «αποδέχεται την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με αίσθημα ευθύνης, και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει όλη του την ενεργεια στο έργο που του ανατέθηκε. Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν τα ονόματα που θα στελεχώνουν τη νέα κυβέρνηση.

Για το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών, ακούγονται τα ονόματα του Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, της Λουκρέτσια Ράικλιν και του Ρομάνο Πρόντι. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας διέψευσε τη φημολογία. 

Κλείσιμο
Οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση και την στρατηγική της επόμενης κυβέρνησης μεταφέρονται αύριο στους διαδρόμους της Βουλής και της Γερουσίας, άγνωστο όμως είναι μέχρι πότε θα διαρκέσουν, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.   

Πάντως, μέχρι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Ρέντζι -δηλαδή την «Επιλογή Πολιτών» του Μόντι και την «Νέα Κεντροδεξιά» (NCD) του Αλφάνο, η οποία θέτει όρους, τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Ο Ρέντζι έβαλε στο περιθώριο τον τεχνοκράτη Ενρίκο Λέτα, μετά από σχεδόν δέκα μήνες παραμονής του στην πρωθυπουργία.

Όπως επισημαίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός πρόεδρος δέχτηκε σήμερα τον Ρέντζι έχοντας κλείσει τα ανοιχτά σημεία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τα οποία είχε χτες συνάντηση.

Ο Ρέντζι σηκώνει τώρα τα... μανίκια και το πρώτο μέλημά του είναι να ικανοποιήσει την «πρόθυμη υπό όρους» Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, που για να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θέλει πολιτικές εγγυήσεις και πολλά χαρτοφυλάκια .

Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κάθισε χτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον Ναπολιτάνο παρά την καταδίκη του, γεγονός που καταγγέλθηκε δριμύτατα, τόνισε ότι η «Forza Italia» θα είναι «μία υπεύθυνη αντιπολίτευση» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί.

«Θα σεβαστούμε τις μέχρι τώρα συμφωνίες που υπογράψαμε για τις συνταγματικές αλλαγές» είπε ο Μπερλουσκόνι, όμως παράλληλα επανέλαβε πως η δεξιά ζητά αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης