Οργή Μέρκελ για το «fuck the EU» της Νούλαντ

Οργή Μέρκελ για το «fuck the EU» της Νούλαντ

Έντονη η αντίδραση της γερμανίδας καγκελάριου στη φράση «γ...α την Ευρωπαϊκή Ένωση» που εκστόμισε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Οργή Μέρκελ για το «fuck the EU» της Νούλαντ
Έντονη ήταν η αντίδραση της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ, μετά τη φράση «Ποιος τη γ... την Ευρωπαϊκή Ένωση» που χρησιμοποίησε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, συνομιλώντας με τον πρεσβευτή της χώρας της στο Κίεβο.
 
«Η καγκελάριος θεωρεί ότι αυτές οι αναφορές είναι απολύτως απαράδεκτες και θέλει να τονίσει ότι η Κάθριν Άστον κάνει καταπληκτική δουλειά» ανέφερε ένας από τους εκπροσώπους της μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Βικτώρια Νούλαντ: «Ποιος τη γ... την Ευρωπαϊκή Ένωση»!

Σε ένα άκρως προσβλητικό και απαξιωτικό σχόλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγους μόλις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, προέβη η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Βικτώρια Νούλαντ σε μια ιδιωτική συζήτηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, που διέρρευσε από ρωσικές πηγές.  
 
Κλείσιμο
Η... «σύμμαχος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρία Νούλαντ, η οποία μετά την έκταση που πήρε το θέμα έσπευσε να απολογηθεί στην ΕΕ για τις δηλώσεις της, ακούγοντας τον πρεσβευτή της χώρας της στην Ουκρανία να της εξηγεί την κατάσταση στη χώρα και τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ρωσικές παρεμβάσεις, εξέφρασε ξεκάθαρα τις απόψεις των ΗΠΑ για την Ε.Ε λέγοντας, «ποιος τη γ.. την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Η κυρία Νούλαντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για την Ευρώπη, συνομιλούσε με τον πρεσβευτή της χώρας της στο Κίεβο ο οποίος της εξηγούσε πως  οι παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων των διαδηλωτών από το ουκρανικό καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν θα μείνουν αναπάντητες από την Ε.Ε. 



Η κυρία Νούλαντ με ψυχροπολεμικό ύφος απαξίωσε την Ε.Ε. λέγοντας, «ποιος τη γ... την Ε.Ε». Το συγκεκριμένο απόσπασπα ακούγεται στο 3:01 του πρώτου βίντεο.
 
Σε εκείνο το σημείο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ ακούγεται να γελά και να συμφωνεί με την προϊστάμενο του. Ήδη η μεγαλύτερη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για πλήρη απαξίωση του ρόλου της Ε.Ε στην κρίση της Ουκρανίας. 

Η συνομιλία, που φαίνεται πως καταγράφηκε εν αγνοία των δύο διπλωματών και αναρτήθηκε στο YouTube πριν αναρτηθεί λεπτομερώς στο Twitter, δεν έχει ημερομηνία.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δεν διέψευσε ότι έγινε η τηλεφωνική αυτή συνομιλία αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο μιας «ιδιωτικής διπλωματικής συζήτησης».

Τόνισε ότι δεν έχει «λεπτομέρειες από ανεξάρτητες πηγές για την προέλευση του βίντεο του YouTube», αλλά επέκρινε τις ρωσικές αρχές ότι προέβαλαν το θέμα αυτό αναρτώντας λεπτομερώς τη συνομιλία στο Twitter. Οι πρακτικές της Ρωσίας «έπεσαν πολύ χαμηλά», δήλωσε η Ψάκι.



Η Μόσχα θέλει την Ουκρανία στην τροχιά της και για το λόγο αυτό αντιτίθεται στη στάση που τηρούν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες στην ουκρανική κρίση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκρινε πως το γεγονός ότι η συνομιλία «αναρτήθηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση είναι ενδεικτικό του ρόλου της Ρωσίας».

Η Ψάκι διευκρίνισε ότι η Νούλαντ ζήτησε συγγνώμη.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους εκπροσώπους της και αυτό ακριβώς κάνει η υφυπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση της Ουκρανίας», εξήγησε η εκπρόσωπος. Η Βικτόρια Νούλαντ «ήταν σε στενή επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και σε επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους της και βεβαίως ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις», πρόσθεσε.

Η Νούλαντ η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, έχει ιδιαιτέρως και προσωπικά εμπλακεί εδώ και εβδομάδες στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να τερματιστεί αυτή η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου είχε σταθεί στο πλευρό των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης