Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός - Ακολουθεί και η κυβέρνηση;

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός - Ακολουθεί και η κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ υπέβαλε την παραίτησή του για να διευκολύνει την επίτευξη πολιτικού συμβιβασμού - Το Σύνταγμα προβλέπει ότι την παραίτηση του πρωθυπουργού ακολουθεί υποχρεωτικά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης



Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός - Ακολουθεί και η κυβέρνηση;
Την παραίτησή στη διάθεση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς έθεσε ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ, την ώρα της έναρξης της έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αζάροφ αποχωρεί εν όψει της απειλής για την οικονομία της χώρας του που προκαλούν οι δύο μήνες των αναταραχών.

«Ελαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, για να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, οι οποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

Aπό μία κλωστή κρέμεται η ουκρανική κυβέρνηση

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι την παραίτηση του πρωθυπουργού ακολουθεί υποχρεωτικά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.

«Η κρίση που έχει ενσκήψει στη χώρα απειλεί την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη συνιστώντας έτσι κίνδυνο και για ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία και τον κάθε πολίτη χωριστά», είπε ο Αζάροφ.

Ο 66χρονος Αζάροφ διορίστηκε από τον Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 κι έκτοτε βρίσκεται στο πηδάλιο της υπερχρεωμένης χώρας μέσα από δύσκολους καιρούς, με το εθνικό της νόμισμα να είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και αποκρούοντας τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά.

Πιστός στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ο Αζάροφ υποστήριξε την απόφαση τον Νοέμβριο της μη σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ κι ήταν εκείνος ο οποίος υπέστη τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης