Θερμοκρασίες Αρκτικής πλήττουν τη μισή Βόρειο Αμερική

Θερμοκρασίες Αρκτικής πλήττουν τη μισή Βόρειο Αμερική

Τις επόμενες ώρες θα καταγραφούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 100 ετών σε Καναδά και ΗΠΑ φτάνοντας τους -50 βαθμούς Κελσίου

Θερμοκρασίες Αρκτικής πλήττουν τη μισή Βόρειο Αμερική
Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στις ΗΠΑ και στον Καναδά μετατρέποντας ολόκληρες πολιτείες σε παγωμένα τοπία.

Στους -51 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στις βόρειες πολιτείες, ενώ οι τοπικές αρχές σε έκτακτη ανακοίνωση καλούν τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον θα κλείσουν ομοσπονδιακές υπηρεσίες και σχολεία, το ίδιο θα ισχύσει και σε άλλες περιοχές, ενώ αναμένεται να σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις στις αεροπορικές πτήσεις.



Από αύριο Δευτέρα, μάλιστα, η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί ακόμα και στο κέντρο των μεγαλουπόλεων, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους -27 βαθμούς στη Μινεάπολη, στο Σικάγο τους -23, στο Σινσινάτι τους -23, στο Ντιτρόιτ τους -18, ακόμα και στη Τζόρτζια τους -17 βαθμούς Κελσίου.

Πάνω από 150 εκατ. Αμερικανοί και Καναδοί βρίσκονται στο έλεος μίας πραγματικής αρκτικής εισβολής, της πιο ισχυρής των τελευταίων ετών.

Στο Καναδά δεκάδες πολίτες του Νιουφάουλαντ παραμένουν χωρίς ρεύμα, έπειτα από πυρκαγιά, η οποία συνδέεται με την κακοκαιρία, που ξέσπασε σε υποσταθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο Τορόντο η θερμοκρασία έπεσε στους -29 βαθμούς, ενώ στο Τορόντο άγγιξε τους -38 βαθμούς Κελσίου, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών.



Οι τοπικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση για ισχυρή χιονόπτωση και «επικίνδυνους σφοδρούς ανέμους» που ενδέχεται να σημειωθούν στο Οντάριο.

Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν σε τοπικά μέσα του Καναδά ότι ακούγονται συχνά ισχυροί κρότοι, σαν πυροβολισμοί ή μικρές εκρήξεις, που αποδίδονται σε σπάσιμο του πάγου.

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι απαισιόδοξες, καθώς αναμένεται η σφοδρότητα των χιονοπτώσεων να συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, πλήττοντας τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

«Ανάλογο αρκτικό ξέσπασμα είχε να σημειωθεί από το 1994», δήλωσε μετεωρολόγος στο πρακτορείο Reuters. «Τέτοιες συνθήκες δεν επικρατούν συχνά», συμπλήρωσε.

Στη Μινεσότα ο κυβερνήτης Μάρκ Ντέιτον έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα δημόσια σχολεία θα είναι κλειστά τη Δευτέρα. «Πήρα αυτή την απόφαση για την προστασία όλων των παιδιών, από αυτές τις επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται για τη Δευτέρα» ανέφερε ο κυβερνήτης καλώντας τους κατοίκους «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες».


Όπως αναφέρουν οι ειδικοί «το γυμνό δέρμα εκτεθειμένο στο κρύο μπορεί να παγώσει μέσα σε μόλις πέντε λεπτά όταν πνέουν ψυχροί άνεμοι», καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Όλα αυτά την ώρα που τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις από την αρχή του νέου έτους, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, με τέσσερις θανάτους να έχουν καταγραφεί μόνο την περασμένη Παρασκευή στις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ.

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης