Ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο

Ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο

O 109ος δήμαρχος παίρνει τη σκυτάλη από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και υπόσχεται σημαντικές αλλαγές- Έξω από το σπίτι του η πρώτη ορκωμοσία, στο δημαρχιακό μέγαρο η επίσημη

Ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο

Η νέα χρονιά, φέρνει και μία καινούρια εποχή για τη Νέα Υόρκη, που αποχαιρετά τον δήμαρχο, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και υποδέχεται τον Δημοκρατικό, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο ντε Μπλάζιο, ορκίστηκε σε ιδιωτική τελετή έξω από το σπίτι του στο Μπρούκλιν συντροφιά με τη σύζυγό του, Σιρλέιν, και τα δύο του παιδιά, Ντάντε και Κιάρα, ενώ η επίσημη ορκωμοσία προγραμματίστηκε λίγες ώρες αργότερα στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, παρουσία 5.000 καλεσμένων.

Κλείσιμο
Ο 52χρονος ιταλικής καταγωγής, από το Μπρούκλιν, είναι ο 109ος δήμαρχος στην ιστορία της αμερικανικής μεγαλούπολης και ο πρώτος Δημοκρατικός την τελευταία εικοσαετία που παίρνει τη σκυτάλη.

Έρχεται να αναλάβει τη θέση του δημάρχου, έπειτα από τη 12ετή θητεία του Μπλούμπεργκ, υποσχόμενος να αγωνιστεί κατά των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα.

Μάλιστα, το πρώτο δείγμα φαίνεται από την επιλογή των υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, εκ των οποίων τρεις είναι γυναίκες. Αν τελικά κάποια από τις υποψήφιες αναδειχθεί επικεφαλής, θα σημειωθεί μία μικρή επανάσταση, καθώς επί 350 χρόνια περίπου από όταν ιδρύθηκε η υπηρεσία την ηγεσία αναλαμβάνουν άνδρες. Μάλιστα, αν η 62χρονη Μπρέντα Μπέρκμαν επιλεγεί, θα είναι και η πρώτη ομοφυλόφιλη που θα αναλάβει τα ηνία της πυροσβεστικής.

Συν τοις άλλοις, ο ντε Μπλάζοι υπόσχεται να μετριάσει την απόσταση ανάμεσα στους ευκατάστατους νεοϋορκέζους και εκείνους που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι τα τελευταία χρόνια επί Μπλούμπεργκ.

Για αυτό το λόγο στο προεκλογικό του πρόγραμμα είχε κάνει λόγο για αύξηση στη φορολόγηση στους πλουσιότερους, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες για δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

Υποσχέθηκε, μάλιστα, περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες στις μειονότητες και τις εργατικές συνοικίες, καθώς και τις διακρίσεις που σημειώνονται από τις τοπικές αρχές στους κατοίκους των περιοχών όπου ζουν μαύροι και νοτιοαμερικανοί.

Βέβαια, την ίδια ώρα καλείται να διατηρήσει το ίδιο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας που είχε επιτύχει ο Μπλούμπεργκ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Πρόκειται για το ξεκίνημα μίας νέας πορείας την οποία θα διανύσουμε μαζί», δήλωσε ο νέος δήμαρχος μετά την ορκωμοσία του από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Ερικ Σνάιντερμαν.

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο το ταξίδι αυτό που μόλις ξεκίνησε για τον ντε Μπλάζιο θα είναι ευχάριστο ή με δυσκολίες.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης