Ιραν: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καθορίσει τις ανάγκες μας σε ουράνιο

Ιραν: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καθορίσει τις ανάγκες μας σε ουράνιο

Ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στο Αράκ και το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου οι κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις για μια τελική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης

Ιραν: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καθορίσει τις ανάγκες μας σε ουράνιο

Ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στο Αράκ, που προκαλεί έντονες ανησυχίες στη Δύση, αποτελεί για το Ιράν μια «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας της Γενεύης στην οποία κατέληξαν το Ιράν και η Ομάδα 5+1 την προηγούμενη Κυριακή, η Τεχεράνη δέχθηκε να μην προχωρήσει τις εργασίες στον αντιδραστήρα του Αράκ, ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει στο Ιράν πλουτώνιο ικανό να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Κλείσιμο

«Οι δηλώσεις (των Δυτικών) μοιάζουν να υπονοούν ότι επιθυμούν το Ιράν να μην διαθέτει τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να μας στερήσουν ένα δικαίωμά μας, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς, όπως και ο εμπλουτισμός ουρανίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Ο αντιδραστήρας του Αράκ δεν παράγει πλουτώνιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βόμβας», υπογράμμισε ο Σαλεχί, προσθέτοντας ότι το Ιράν εξετάζει να κατασκευάσει στο μέλλον «και άλλους αντιδραστήρες βαρέος ύδατος».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Αμπάς Αραγτσί σημείωσε ότι «ο αντιδραστήρας του Αράκ θα πρέπει να υπάρχει (μόνο) ως αντιδραστήρας βαρέος ύδατος», σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Στο μεταξύ χθες Σάββατο ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το ίδιο το Ιράν θα αποφασίσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου που έχει ανάγκη.

«Το Ιράν θα αποφασίσει το επίπεδο εμπλουτισμού (ουρανίου) βάσει των αναγκών του στους διάφορους τομείς», δήλωσε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Μόνο οι λεπτομέρειες (του εμπλουτισμού) είναι διαπραγματεύσιμες στην τελική φάση των συζητήσεων» με τη Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία της Γενεύης, που έχει ισχύ έξι μήνες, η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου σε λιγότερο από 5% εν αναμονή της τελικής συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 δέχθηκαν να διαπραγματευτούν μια τελική συμφωνία, η οποία «θα καθορίσει ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού βάσει παραμέτρων που θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις ανάγκες».

«Πάντα λέγαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιον άλλο να καθορίσει τις ανάγκες του Ιράν», όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, υπογράμμισε ο Ζαρίφ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης