Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η Σαρδηνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η Σαρδηνία

Στους 18 οι νεκροί εκ των οποίων τέσσερα παιδιά - Η κυβέρνηση Λέτα θα διαθέσει 20 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών του νησιού -Στέγη προσφέρει στους πληγέντες ο επιχειρηματίας Φλάβιο Μπριατόρε

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η Σαρδηνία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε επίσημα την Τρίτη τη Σαρδηνία η ιταλική κυβέρνηση, έπειτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Κλείσιμο


ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα έκανε λόγο για ένα συμβάν «απρόβλεπτο και δραματικό» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών του νησιού.

«Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όσους αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεριμνήσουμε για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που μετέχουν στην επιχείρηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και προσφέρουν τις ώρες αυτές το πολύτιμο έργο τους.



Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Εν τω μεταξύ, τους δεκαοκτώ έφτασαν οι νεκροί από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Nuova Sardegna, αν και η υπηρεσία πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, κάνει λόγο για προσωρινό απολογισμό δεκαέξι νεκρών.



Επίσημα αγνοούνται δύο άνθρωποι, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και τέσσερα παιδιά.

Από τα τέσσερα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, η 2χρονη Μοργκάνα παρασύρθηκε μαζί με τη μητέρα της από το νερό, την ώρα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο, ενώ ένα αγοράκι τριών ετών παρασύρθηκε από ποταμό μαζί με τον πατέρα του.





Ο περιφερειάρχης Ούγκο Καπελάτσι έκανε λόγο για γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια, με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι, ενώ τα ξενοδοχεία της περιοχής Όλμπια είναι ήδη πλήρη.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η βροχή που έπεσε μέσα σε ένα 24ωρο αντιστοιχεί σε βροχοπτώσεις ενός εξαμήνου.

Οι προβλέψεις πάντως δεν είναι καθησυχαστικές καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις που θα πλήξουν ολόκληρο το νησί, ξεκινώντας από τα νότια. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία η ένταση προβλέπεται να είναι μικρότερη συγκριτικά με τις προηγούμενες ώρες.

Επίσης, ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας παρασύρθηκε από το μένος των υδάτων, ενώ συνόδευε ασθενοφόρο σε νοσοκομείο με αποτέλεσμα ο αστυνομικός που το οδηγούσε να χάσει τη ζωή του. Ακόμη,  πολλοί οδηγοί εγκλωβίσθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ αρκετά από τα θύματα δεν κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους, τα οποία και πλημμύρισαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.



Ο κυκλώνας «Κλεοπάτρα» έπληξε τις βόρειες περιοχές του νησιού, όπου βρίσκονται οι περιφέρειες της Όλμπια, Οριστάνο, Νουόρο και Ολιάστρα.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις οικογένειες που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλλι.



Λόγω των αδιάκοπων βροχοπτώσεων, που συνεχίσθηκαν για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο, πολλοί ποταμοί έσπασαν τα φράγματα και προκάλεσαν την κατάρρευση κυρίων τμημάτων σε τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες.

Ενήμερος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην Σαρδηνία και ενημερώνεται διαρκώς από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Ναπολιτάνο εκφράζει τη συμπαράστασή του και αλληλεγγύη στην κοινότητα του νησιού.

Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Σαρδηνίας γράφοντας: «Είμαι βαθύτατα λυπημένος από την τραγωδία που χτύπησε τη Σαρδηνία. Ζητώ από όλους να προσευχηθούμε για τα θύματα, κυρίως για τα παιδιά».

Προσφέρει στέγη στους πληγέντες ο Μπριατόρε

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα LUnione Sarda, ο διάσημος επιχειρηματίας και πρώην ισχυρός άνδρας της Formula 1, Φλάβιο Μπριατόρε, προσφέρει στους πληγέντες στέγη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μπριατόρε πρόκειται να θέσει στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής Ατζακένα, 14 κατοικίες ιδιοκτησίας του.

Ανέβηκε η στάθμη του νερού στη Βενετία

Δεν πλήττεται μοναχά η Σαρδηνία από τον κυκλώνα Κλεοπάτρα, αλλά και η Βενετία, όπου η στάθμη του νερού ανέβηκε σημαντικά, πέμπτη φορά μέσα στο τρέχον έτος.

Πεζόδρομοι μετατράπηκαν σε ποταμούς, η περίφημη Πιάτζα Σαν Μάρκο καλύφθηκε από νερό που έφτασε τα 40-45 εκατοστά.

Παρόλα αυτά, οι τουρίστες δεν έχασαν την ευκαιρία και εκμεταλλεύθηκαν ακόμα και την κακοκαιρία, με κάποιους να ξεπερνούν τα όρια και να επιχειρούν αυτοσχέδιες φωτογραφίσεις μέσα στο νερό και μοναχά με τα εσώρουχα.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης