Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή διαστημικού οχήματος παρατήρησης στον πλανήτη Αρη από πλευράς Ινδίας, ενώ η εκτόξευση έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί στις 17.28 (ώρα Ελλάδας). ΗΠΑ και Ρωσία δεν είναι πλέον οι μόνες χώρες που ενδιαφέρονται για την κατάκτηση του Διαστήματος, ενώ για την εξερεύνηση αυτού φαίνεται πως μπαίνουν στο "παιχνίδι" και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Μετά την ανάδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ως τρίτης δύναμης στην εξερεύνηση του Άρη και στο σχεδιασμό αποστολών εκεί και αφότου η Κίνα, ο γίγαντας της Ασίας, απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια να γίνει η τέταρτη χώρα που φτάνει στον Άρη, η Ινδία ετοιμάζεται να κλέψει τη δόξα από το Πεκίνο.
Τη στιγμή που εκατομμύρια Ινδοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ενώ υπάρχουν αντιρρήσεις σχετικά με το πρόγραμμα, η Ινδία ανταγωνίζεται την Κίνα σε μια σειρά από ζητήματα.
Mangalyaan είναι το ανεπίσημο όνομα της ινδικής αποστολής, το συνολικό κόστος της οποίας ανέρχεται στα 76,6 εκατομμύρια ευρώ και η οποία -εάν όλα πάνε καλά- θα έχει διάρκεια 300 ημερών, μέσα στις οποίες θα παρέχει σημαντικά επιστημονικά στοιχεία για τον Κόκκινο Πλανήτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως χώρες όπως η Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Βραζιλία, που αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά οικονομικά προβλήματα, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους, επίσης έχουν κάνει νύξεις για να κινηθούν προς την εξερεύνηση του Διαστήματος.
Σε πρώην σοβιετική τεχνολογία έχει βασιστεί η χάραξη πολιτικής από την Ουκρανία που το 2011 εκτόξευσε με επιτυχία τον δορυφόρο Sich 2 που είναι σχεδιασμένος για εξερεύνηση του Διαστήματος, ενώ υπάρχουν στα σκαριά προγράμματα για την εξερεύνηση και της Σελήνης.
Ενεργό κρατά το διαστημικό της πρόγραμμα και η Βραζιλία που στο παρελθόν έχει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να θέσει σε τροχιά δορυφόρο. Να προστεθεί πως η Βόρεια Κορέα συμμετέχει στη νέα κούρσα του Διαστήματος, καθώς οι πυραυλικές δοκιμές της γίνονται από το Κέντρο Εκτόξευσης του Τονγκτσανγκντόνγκ, ενώ και το Ιράν έχει ήδη στείλει δορυφόρο στο Διάστημα από το 2009 με την πυραυλική τεχνολογία Safir. Εξάλλου, εξετάζει συνεργασία με την Κίνα σε αυτόν τον τομέα.