Δείτε την υποθαλάσσια σήραγγα του Βοσπόρου

Δείτε την υποθαλάσσια σήραγγα του Βοσπόρου

Την εγκαινίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός - Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ

Το «καυτό» ζευγάρι επιστρέφει σε τρεις διαστάσεις!
Δείτε την υποθαλάσσια σήραγγα του Βοσπόρου
Έπειτα από εννέα χρόνια εργασιών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που ενώνει την ασιατική και την ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου, που εντάσσεται σε μία σειρά φαραωνικών και συχνά αμφιλεγόμενων σχεδίων του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης για την τουρκική μεγαλούπολη.

Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, ενώ τις εργασίες ανέλαβε κοινοπραξία τουρκικών και ιαπωνικών εταιρειών. Οι εργασίες άρχισαν το 2004, ωστόσο, καθυστέρησαν σημαντικά λόγω ανασκαφών. Η γραμμή έχει μήκος 1,4χλμ και θα επιτρέψει στο μετρό να συνδέει σε λίγα λεπτά τις δύο ακτές του Βοσπόρου.

Ανήμερα της επετείου για τα 90 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε με κάθε επισημότητα το τεράστιο αυτό έργο. Το παρών έδωσε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.

Κλείσιμο


«Αυτό το σχέδιο είναι ένα όνειρο 150 ετών. Οι πρόγονοί μας το εμπνεύστηκαν και αναλάβαμε εμείς να το πραγματοποιήσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο όραμα του Οθωμανού σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίντ Α'. Το σχέδιο επανήλθε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 και τη δημογραφική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ο πληθυσμός της οποίας διπλασιάσθηκε από το 1998, φθάνοντας τα 15 εκατομμύρια κατοίκους.

Στα όνειρα του πρωθυπουργού, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι και η κατασκευή ενός ακόμα αεροδρομίου, ενός καναλιού στο Βόσπορο και μίας ακόμα γέφυρας.

Να σημειωθεί πως στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε.

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης