Η NSA «κρυφάκουγε» και την Ιταλία

Η NSA «κρυφάκουγε» και την Ιταλία

Η αρμόδια επιτροπή καταγγέλλει την αμερικανική υπηρεσία ότι παρακολουθούσε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα και τηλεφωνικές συζητήσεις Ιταλών

Η NSA «κρυφάκουγε» και την Ιταλία

Απλώνεται η δράση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για παρακολουθήσεις στις τηλεπικοινωνίες των Γάλλων και του Μεξικανού πρώην προέδρου, και η Ιταλία μπαίνει στο στόχαστρο της NSA.

Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει η ιταλική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφάλειας (Copasir), η οποία ζητά να ξεκαθαρίσει το ζήτημα άμεσα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Copasir πίσω από την κάλυψη των ΗΠΑ για εθνική ασφάλεια, οι πληροφορίες εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν υποκλαπεί, ζήτημα που πρόκειται να θέσει ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή η παρακολούθηση πραγματοποιούνταν χάρη στο σύστημα Prism, το οποίο κατέγραφε τις συνομιλίες Ιταλών εδώ και χρόνια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ακριβές διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ούτε οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να αρνηθούν ότι κάτι τέτοιο λάμβανε χώρα, παρότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως «μοναδικός στόχος ήταν η αντιτρομοκρατική δράση».

Κλείσιμο

Παράλληλα, πηγή από την ιταλική intelligence ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι πραγματοποιήθηκε παρακολούθηση Ιταλών και ιταλικών αρχών, τονίζοντας ότι: «Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό σε σχετική έρευνα».

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η Corriere della Sera, τους προηγούμενους μήνες συζητήθηκε έντονα και το ενδεχόμενο να παρακολουθείτο και η ιταλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, παρότι οι Ιταλοί 007 το απορρίπτουν.

Ωστόσο, η άρνηση των υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών δεν αρκεί, τουλάχιστον για την επιτροπή, την ώρα που ο Φελίτσε Κασόν, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Copasir δηλώνει: «Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν είναι καθησυχαστικές και το ζήτημα ενώπιον του κοινοβουλίου θα ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Μοιάζει πως οι ΗΠΑ απέκτησαν πληροφορίες ανθρώπων και αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ποια από αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποκλείσουν ότι κάτι αντίστοιχο δε συνέβη στους πολιτικούς και τις αρχές της Ιταλίας;».

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ’Αλέμα δήλωσε πως η Ιταλία δεν επέτρεψε ποτέ στις ΗΠΑ να κατασκοπεύσουν τους Ιταλούς πολίτες, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να απαιτηθούν διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον, όπως έκανε η Γαλλία.  

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης