Υπηρεσιακή καγκελάριος από σήμερα η Μέρκελ

Υπηρεσιακή καγκελάριος από σήμερα η Μέρκελ

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη Νοεμβρίου

Εκατό εκατομμύρια..σπόρια!
Υπηρεσιακή καγκελάριος από σήμερα η Μέρκελ
Υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει από σήμερα η ατμομηχανή της ευρωζώνης καθώς το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και το υπουργικό της σχήμα απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους από τον πρόεδρο, Γιόαχιμ Γκάουκ.

Η υπηρεσιακή Μέρκελ και η διαπραγματευτική της ομάδα προσέρχονται αύριο στο τραπέζι του διαλόγου με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό ενός "μεγάλου συνασπισμού". Οι επίσημες συνομιλίες των δύο μεγάλων κομμάτων για τον σχηματισμό ενός "μαυροκόκκινου συνασπισμού" μπορεί να ξεκινούν αύριο, ωστόσο, κυβέρνηση στη Γερμανία θα έχουμε το νωρίτερο στις 18 Νοεμβρίου , όταν θα συγκληθεί για πρώτη φορά η νέα Bundestag και το αργότερο τα... Χριστούγεννα.

Το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι το αργότερο 30 μέρες μετά τις εκλογές, πρέπει να έχει συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή. Μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία είναι η σημερινή 22α Οκτωβρίου. Όταν θα έχει συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή, εκπνέει και η θητεία της νυν κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, όσο δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση, η παλιά παραμένει μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Η καγκελάριος και οι υπουργοί της είναι μάλιστα υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Εδώ αναδεικνύεται και ο ιδιαίτερος ρόλος του προέδρου της χώρας: πρέπει να συμβάλει ώστε να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση, και εάν χρειαστεί, να μεσολαβήσει μεταξύ των κομμάτων. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε μπορεί να συναινέσει σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μια μεταβατική κυβέρνηση όμως δεν είθισται να λαμβάνει αποφάσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα, πόσο μάλλον να δεσμεύσει σε κάτι την επόμενη κυβέρνηση. «Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα δρομολογούσε μια διαφιλονικούμενη πρωτοβουλία, καθώς δεν γνωρίζει καν εάν έχει την πλειοψηφία στη βουλή. Σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο η βουλή θα την έβαζε στη θέση της», εξηγούν πολιτικοί αναλυτές στην εφημερίδα "Deutsche Welle" .

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση καλείται εκ των πραγμάτων να πάρει θέση σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα; Όπως, για παράδειγμα, το 1998, όταν κλιμακώνονταν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και οι ΗΠΑ έφερναν στο τραπέζι σενάρια στρατιωτικής επέμβασης. Η τότε κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ είχε χάσει τις εκλογές, ωστόσο η νέα συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων δεν είχε αναλάβει ακόμη τα καθήκοντά της. «Τότε η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κολ κάθισε στο τραπέζι με την υπό σύσταση κυβέρνηση Σρέντερ για να συζητήσουν από κοινού τα επόμενα βήματα».

Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη Νοεμβρίου και αφού θα έχουν περάσει δύο μήνες μετά τις εκλογές. Την τελευταία φορά που συγκυβέρνησαν τα δυο μεγάλα κόμματα, το 2005, η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε 65 μέρες μετά τις κάλπες. Πάντως, οι γερμανικές εφημερίδες στέλνουν τις χριστουγεννιάτικες ευχές τους στην κυρία Μέρκελ προεξοφλώντας ότι η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία θα σχηματιστεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης