ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Συγκινητική ομιλία της Μαλάλα στον ΟΗΕ

Συγκινητική ομιλία της Μαλάλα στον ΟΗΕ

Η 16χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γουσαφζάι που γλίτωσε από βέβαιο θάνατο όταν ταλιμπάν την πυροβόλησαν στον λαιμό και το κεφάλι τον περασμένο Οκτώβριο

Συγκινητική ομιλία της Μαλάλα στον ΟΗΕ
Η 16χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γουσαφζάι που γλίτωσε από βέβαιο θάνατο όταν ταλιμπάν την πυροβόλησαν στον λαιμό και το κεφάλι τον περασμένο Οκτώβριο, επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί το δικαίωμα της μόρφωσης για τα κορίτσια της χώρας της και «προωθούσε τον δυτικό τρόπο ζωής», πραγματοποίησε την πρώτη της ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη.

Η νεαρή Μαλάλα, η οποία νοσηλεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία και υποβλήθηκε σε επεμβάσεις όπου οι γιατροί κατάφεραν να αποκαταστήσουν μέρος του κρανίου της, μίλησε για την επίθεση που δέχθηκε και το μάθημα ζωής που πήρε.

«Δε βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για εκδίκηση, αλλά για το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση», δήλωσε η Μαλάλα τονίζοντας ότι οι σφαίρες των Ταλιμπάν δεν κατόρθωσαν να την φιμώσουν.


Κλείσιμο

Αντιθέτως την έκαναν δυνατή για να μιλήσει για την ίδια και όλα τα υπόλοιπα κορίτσια που επιθυμούν να μορφωθούν.

«Ας οπλιστούμε με το όπλο της εκπαίδευσης», τόνισε η 16χρονη Πακιστανή και επισήμανε πως ένα κορίτσι που δεν έχει πάει σχολείο είναι σαν ποδήλατο χωρίς αλυσίδα.

Απηύθυνε, μάλιστα, από την έδρα έκκληση σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ να ενισχύσουν την χρηματοδότηση για καθηγητές, σχολεία και βιβλία, καταθέτοντας έγγραφο με υπογραφές 330.000 ανθρώπων που επιζητούν την τόνωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Μετά το τέλος της συγκινητικής ομιλίας της όλοι οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι προέρχονταν από όλο τον κόσμο, σηκώθηκαν όρθιοι και την χειροκρότησαν θερμά, ενώ ο πατέρας της που την στηρίζει στον αγώνα της την κοιτούσε με ζωγραφισμένη την υπερηφάνεια στο πρόσωπό του.

Η Μαλάλα, πλέον ζει στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας και ηγείται καμπάνιας προώθησης της εκπαίδευσης των κοριτσιών με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα του αποκλεισμού των παιδιών, και ειδικά των γυναικών, από την εκπαίδευση.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης