«Τάμαροντ»: Το κίνημα που ξαναέβγαλε τους Αιγύπτιους στους δρόμους

«Τάμαροντ»: Το κίνημα που ξαναέβγαλε τους Αιγύπτιους στους δρόμους

Μαχμούντ Μπαντρ, Μοχάμεντ Αμπντέλ- Αζίζ, Χασάν Σαχίν, Μάι Γουάμπα και Μοχάμεντ εντ Χεικάλ…και οι πέντε τους είναι οι «ήρωες» της αιγυπτιακής επανάστασης που κατόρθωσαν να κατεβάσουν στους κεντρικούς δρόμους της Αιγύπτου εκατοντάδες κόσμου

«Τάμαροντ»: Το κίνημα που ξαναέβγαλε τους Αιγύπτιους στους δρόμους
Η πλατεία Ταχρίρ έχει πλημμυρίσει από εκατομμύρια διαδηλωτών που φωνάζουν συνθήματα κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, ανεμίζουν σημαίες, κρατούν κόκκινα καρτελάκια με την επιγραφή «Επανάσταση» και με μία σφυρίχτρα στο στόμα στέλνουν το δικό τους μήνυμα καλώντας για μία ακόμα ανατροπή.

Ποιοι, όμως, βρίσκονται πίσω από τις μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών; Πως προγραμματίζουν τις συγκεντρώσεις τους οι Αιγύπτιοι; Ποιοι είναι οι επαναστάτες του κινήματος «Τάμαροντ»;
Μαχμούντ Μπαντρ, Μοχάμεντ Αμπντέλ- Αζίζ, Χασάν Σαχίν, Μάι Γουάμπα και Μοχάμεντ εντ Χεικάλ…και οι πέντε τους είναι οι «ήρωες» της αιγυπτιακής επανάστασης που έχουν κατορθώσει να κατεβάσουν στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες της Αιγύπτου εκατοντάδες κόσμου, απαιτώντας από τον Αιγύπτιο Μόρσι να αποχωρήσει από την εξουσία.

Όλοι τους ηλικίας από 22-30 ετών, κατάφεραν με μία σαφή ιδέα επανάστασης να ξεσηκώσουν τον απογοητευμένο λαό προσκαλώντας τον ειρηνικά να πει ένα βροντερό «όχι» στον Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Οι πέντε Μουσουλμάνοι φίλοι που εργάζονταν σε αντικυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κρατούν αποστάσεις από πολιτικά κόμματα, σκέφτηκαν ότι ήρθε η ώρα για μία πραγματική αλλά ειρηνική «Τάμαροντ», επανάσταση δηλαδή και έκαναν την ιδέα τους πραγματικότητα.

«Η Ιδέα γεννήθηκε όταν η οργή του λαού είχε ξεχειλίσει, όταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο Μόρσι δεν έκαναν τίποτα προς όφελος του κόσμου», δηλώνει ο 22χρονος Σαχίν, που φέρεται να είναι ο επικεφαλής του κινήματος.
Κλείσιμο
«Σκεφτόμασταν κάτι καινοτόμο, κάτι που θα ενίσχυε την επανάσταση. Γνωρίζαμε, όμως, ότι βρισκόμασταν μπροστά σε δύο προκλήσεις: ότι η επανάσταση άρχιζε να περιορίζεται στις πλατείες, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε διαδήλωση να καταλήγει σε φιλονικία. Έτσι δημιουργείτο απόσταση ανάμεσα στην επανάσταση και τον κόσμο. Παρόλα αυτά γνωρίζαμε ότι ο λαός δεν ήταν ευχαριστημένος από τον Μόρσι. Δεύτερον, μας ανησυχούσε πολύ η ιδέα της βίας. Έτσι, αρχίσαμε να οργανώνουμε στρατηγική, που θα μετέφερε την επανάσταση από τις πλατείες, στα χωριά τους δρόμους, τα στενά και την ίδια στιγμή, θα έμπαινε στο σωστό δρόμο και όχι στον δρόμο της βίας», υποστηρίζει ο δεύτερος τη τάξει, 28χρονος Μαχμούντ Μπαντρ

Όσο για την ιδέα του ονόματος του κινήματος που υποστηρίζει ότι συγκέντρωσε πάνω από 20 εκ. υπογραφές για να φύγει ο Μόρσι από την εξουσία, το όνομα «Τάμαροντ», το δανείστηκε ο Σαχίν από περιοδικό που δημιουργήθηκε από νέους Σύρους που τάσσονται κατά του Ασαντ.

Η προσπάθεια των πέντε φίλων ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο όπως είχε αρχίσει η Αραβική Ανοιξη: μέσω των τόπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξεκινήσαμε, λοιπόν, οι πέντε μας να γράφουμε μέσα από τα προφίλ μας στο Twitter και το Facebook για την ταυτότητα του κινήματος ζητώντας από όσους φίλους ήθελαν να ενταχθούν. Ήταν μεγάλη μας έκπληξη όταν είδαμε κόσμο από την επαρχία να έρχεται στις συγκεντρώσεις μας. Ξεκινήσαμε με μόλις πενήντα ανθρώπους στην πρώτη μας συνάντηση», συμπληρώνει ο Μπαντρ μιλώντας στο MiddleEast Institute.

Σχετικά με το μήνυμα που επιθυμούν να περάσουν, αυτό έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης και το σεβασμό των νόμων.

«Επιθυμούμε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και σε αυτό το αίτημα απάντησαν εκατομμύρια άνθρωποι. Βλέποντας, όμως, ότι οι Αρχές δε σέβονται τον νόμο, εμείς αναγκαζόμαστε να κατέβουμε στο προεδρικό μέγαρο και για αυτό το λόγο καλούμε τον κόσμο να έρθει μαζί μας. Τους τονίσαμε, μάλιστα, ότι με την αποχή, με την απουσία από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, η φωνή μας δεν ακούγεται», επισημαίνει ο 28χρονος.

Με μοναδικά τους «όπλα», μία κόκκινη κάρτα που γράφει «επανάσταση», ένα μαύρο μπαλόνι θα σημαίνει τη μαύρη ημέρα κατά την οποία ανέλαβε την εξουσία και μια σφυρίχτρα, οι πέντε φίλοι καλούν τον κόσμο να παραμείνει στις πλατείες μέχρι το μήνυμα να φτάσει στα αυτιά του Μόρσι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης