Ποιος είναι ο Αιγύπτιος στρατηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας

Ποιος είναι ο Αιγύπτιος στρατηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας

Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να στείλει το τελεσίγραφο στον πρόεδρο Μόρσι

Ποιος είναι ο Αιγύπτιος στρατηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας
Σκηνικό πολέμου στην Αίγυπτο, με τις επόμενες ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς η προθεσμία για το τελεσίγραφο που έστειλαν οι στρατιωτικοί στον πρόεδρο Μόρσι εκπνέει.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να στείλει το τελεσίγραφο στον πρόεδρο Μόρσι.

Ο αλ Σίσι είναι πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, και διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Αμύνης και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία της Αιγύπτου το 1977.

Ο 58χρονος Σίσι κατάγεται από το Κάιρο και ανήκει στη γενιά των αξιωματικών που δεν έλαβαν μέρος στους πολέμους του 1967 και του 1973 κατά του Ισραήλ. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, σπούδασε για πολλά χρόνια στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η εφημερίδα Ταχρίρ θεωρεί ότι έχει άριστες σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ο Τεουφίκ Οκάσα, διάσημος παρουσιαστής της τηλεόρασης και με καλές σχέσεις με το παλιό καθεστώς, είχε κατηγορήσει τότε τον αλ Σίσι ότι ήταν η φωνή των Αδελφών Μουσουλμάνων στους κόλπους του Ανωτάτου Συμβουλίου. Την κατηγορία αυτή την είχε βασίσει στην (μη επιβεβαιωμένη) πληροφορία ότι η σύζυγος του στρατηγού κυκλοφορεί με καλυμμένο ολόκληρο το σώμα της και ότι ένας από τους θείους του είναι μέλος της Αδελφότητας.

Σύμφωνα με ένα στρατηγό που γνωρίζει καλά τον αλ Σίσι, «πρόκειται για ένα άνθρωπο ευσεβή, που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα και υπηρετεί το συμφέρον της Αιγύπτου». Όταν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία στον αιγυπτιακό στρατό, συμπληρώνει ο πολιτικός αναλυτής Τεουφίκ Ακλιμάντος, «γίνονται ενδελεχείς έρευνες. Το γεγονός ότι ο Σίσι έφτασε τόσο ψηλά αποδεικνύει ότι η ιεραρχία είχε πειστεί πως δεν είναι ισλαμιστής».

Κλείσιμο
Ο στρατηγός έκανε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση όταν η ακτιβίστρια Σαμίρα Ιμπραήμ και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι ο στρατός έκανε τεστ παρθενίας σε διαδηλώτριες που είχαν συλληφθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Ο Σίσι είχε αναγνωρίσει τότε ότι ο στρατός έκανε αυτά τα τεστ, λέγοντας ότι προστάτευαν τα κορίτσια από τους βιασμούς και τους στρατιώτες από αστήρικτες κατηγορίες. Είχε προκληθεί κατακραυγή και το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε πάρει αποστάσεις. Λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος ο στρατηγός πήγε σε μια εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας και βεβαίωσε δημοσίως ότι ο στρατός είχε εγκαταλείψει αυτή την πρακτική.

Εθνικιστής και συντηρητικός, ο Σίσι βλέπει με κακό μάτι τα οικονομικά προνόμια του στρατού που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Όπως επισημαίνει η Λιμπερασιόν, ίσως να ενσαρκώνει τη σύνθεση που αναζητούν οι Αιγύπτιοι εδώ και δύο χρόνια. Στην πλατεία Ταχρίρ, οι διαδηλωτές ανεμίζουν φωτογραφίες του που τυπώθηκαν βιαστικά μετά την εμφάνισή του στην τηλεόραση την περασμένη Δευτέρα, όπου διάβασε το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ισλαμική πρόκληση και να αποτρέψει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, η κοσμική αντιπολίτευση έχει συγκροτήσει ένα Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας στο οποίο μετέχουν τόσο τα παραδοσιακά κόμματα (Wafd, Karama και Tagammu), όσο και καινούργια κόμματα (Κόμμα του Συντάγματος, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αιγύπτου, Κόμμα των Ελευθέρων Αιγυπτίων) και διάφορα νεανικά κινήματα και συνδικάτα. Τα κυριότερα αιτήματα του Μετώπου είναι η απόσυρση του προεδρικού διατάγματος το οποίο παρέχει απόλυτη ασυλία στον Μόρσι, η αλλαγή του Συντάγματος και η συγκρότηση μιας νέας Συντακτικής Συνέλευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης