Der Spiegel: H Ελλάδα θα «στεγνώσει» από τα καλύτερά της μυαλά

Αφορμή η απόφαση της «πρώτης των πρώτων» στις φετινές Πανελλήνιες να συνεχίσει τις σπουδές της στη Γερμανία - Εκτενές αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού στη 18χρονη Αλεξία Παπαϊωάννου

Τίτλο "Brain Drain" (μτφ: Αποστράγγιση Μυαλών) δίνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο άρθρο του για την πρώτη των πρώτων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, την 18χρονη Αλεξία Παπαϊωάννου που αντί για οποιοδήποτε Ελληνικό πανεπιστήμιο, επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Γερμανία, είτε στο πανεπιστήμιο της Χαϊδεμβέργης είτε σε αυτό του Μονάχου.

Η ίδια πάντως δηλώνει έκπληκτη με την έκταση που πήρε το θέμα ενώ οι φίλοι της το αντιμετωπίζουν από την αστεία του πλευρά με μηνύματα, e-mail και τηλέφωνα. Βέβαια η δημοσιότητα έχει και την καλή της πλευρά καθώς, όπως εξομολογείται στο γερμανικό περιοδικό, η Αλεξία «υπάρχουν πολλοί που θέλουν να με κεράσουν ένα ποτό».

Παρά το γεγονός, δε, ότι στη Γερμανία θα σπουδάσει νομική, το όνειρό της δεν είναι να γίνει δικηγόρος, αλλά... δημοσιογράφος.

Το ευχάριστο για την Αλεξία είναι ότι λόγω του ότι στην Ελλάδα αποφοίτησε από γερμανικό ιδιωτικό σχολείο, στη Γερμανία, για την οποία δηλώνει ότι την «αγαπάει», έχει πολλούς φίλους. Παραδέχεται, επίσης, ότι μέχρι και πριν από ένα χρόνο έτεινε στο να παραμείνει στην Ελλάδα αλλά όλα άλλαξαν τους τελευταίους 12 μήνες. «Άλλαξα την απόφασή μου. Όπως οι περισσότεροι συνομήλικοί μου με ανησυχεί η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις που έχει για το μέλλον μας» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παρά την ωριμότητα των επιλογών της η 18χρονη Αλεξία παραμένει ακόμα ένα παιδί από το οποίο θα λείψουν οι γονείς του και η Ελλάδα. «Θα μου λείψουν και θα τους λείψω. Αλλά δεν θέλω να δραματοποιώ τις καταστάσεις. Θα μπορώ να τους επισκέπτομαι συχνά και εξάλλου υπάρχει και το Skype» αναφέρει.

Με αφορμή την περίπτωση της Αλεξίας το γερμανικό περιοδικό θυμίζει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία 50.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, 7.000 εκ των οποίων έχουν επιλέξει τη Γερμανία.

Ο συντάκτης του άρθρου παρατηρεί τέλος ότι παλαιότερα οι Έλληνες μαθητές επέλεγαν το εξωτερικό όταν δεν έγραφαν καλά στις Πανελλαδικές ενώ τώρα το κάνουν γιατί το βλέπουν σαν ένα «εισιτήριο» για ένα καλύτερο μέλλον. Όχι, όμως, και η Αλεξία που δηλώνει: «Δεν ξέρω πότε, αλλά θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr