Στη Ρωσία, στον Ισημερινό ή στην Κούβα ο Σνόουντεν;

Στη Ρωσία, στον Ισημερινό ή στην Κούβα ο Σνόουντεν;

Όλοι ψάχνουν τον πρώην πράκτορα της CIA -τον άνθρωπο που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ

Στη Ρωσία, στον Ισημερινό ή στην Κούβα ο Σνόουντεν;
Εδώ ο Σνόουντεν, εκεί ο Σνόουντεν, πού είναι ο Σνόουντεν; Όλοι ψάχνουν τον πρώην πράκτορα της CIA -τον άνθρωπο που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Η τελευταία πληροφορία θέλει τον φυγά κατάσκοπο να διαφεύγει στην Κούβα. Έχει επίσης ζητήσει άσυλο στον Ισημερινό, αλλά όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, από το Βιετνάμ, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση σχετικά με το αίτημα για πολιτικό άσυλο που υπέβαλε στον Ισημερινό.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε αίτημα για άσυλο από τον κ. Σνόουντεν», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Ανόι ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Πατίνο. «Θα πάρουμε απόφαση γι' αυτό, το αναλύουμε έχοντας μεγάλη αίσθηση των ευθυνών μας. Η υπόθεση αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των πολιτών στον κόσμο», είπε.

Ο Σνόουντεν μετέβη την Κυριακή αεροπορικώς από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα και πιστεύεται ότι βρίσκεται στο τμήμα τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της ρωσικής πρωτεύουσας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Σνόουντεν ενδέχεται να προσπαθήσει να διαφύγει σήμερα στην Κούβα ενώ περιμένει επίσης να μάθει αν ο Ισημερινός θα του χορηγήσει άσυλο.

Κλείσιμο
Οι ΗΠΑ έχουν ακυρώσει το διαβατήριό του, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση «να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές» για να εκδώσει τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία.

«Ξέρουμε πώς είναι στη Μόσχα. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις αρχές», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Μια πηγή στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Αεροφλότ δήλωσε πως ο Σνόουντεν έκλεισε εισιτήριο σε μια πτήση που πρόκειται να αναχωρήσει για την Αβάνα σήμερα στις 2:05 μ.μ. (τοπική ώρα, 13:05 ώρα Ελλάδας). Ο Σνόουντεν πιστεύεται πως βρίσκεται στο τμήμα τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Η Κούβα ανακοίνωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για το θέμα.

Η Ουάσινγκτον, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει διαμηνύσει σε χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου πως «δεν πρέπει να επιτραπεί στον Σνόουντεν να πραγματοποιήσει κι άλλο διεθνές ταξίδι, άλλο απ' αυτό που θα είναι απαραίτητο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ». Αλλά μάλλον ούτε και αυτή τη φορά θα εισακουστούν.

Το θέμα είναι πως ταξιδεύει ο Σνόουντεν αφού οι ΗΠΑ ακύρωσαν το διαβατήριό του. Σύμφωνα με τους New York Times ο Ασάνζ δήλωσε σε συνέντευξή του πως ο WikiLeaks κανόνισε να ταξιδέψει ο Σνόουντεν μ' ένα «ειδικό έγγραφο πρόσφυγα» που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Ισημερινό.

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, ο Σνόουντεν συνοδεύεται από διπλωμάτες και την Σάρα Χάρισον, μια Βρετανίδα νομικό που εργάζεται για τον WikiLeaks.

Ο Σνόουντεν δεν έχει έρθει σε επαφή με ρωσικές αρχές, λέει το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε επαφή ανάμεσα στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν και τις ρωσικές αρχές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκκλήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση προς τη Ρωσία για την απέλαση του Σνόουντεν, ο οποιός αναμένεται να μεταβεί σήμερα από τη Μόσχα στην Κούβα μετά την άφιξή του αεροπορικώς από το Χονγκ Κονγκ.

Ερωτηθείς αν ο Σνόουντεν είχε έρθει σε επαφή με τις ρωσικές αρχές, ο Πεσκόφ δήλωσε τηλεφωνικά: «Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Συνολικά δεν έχουμε πληροφόρηση γι' αυτόν».





 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης