Ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο από τον Ισημερινό

Ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο από τον Ισημερινό

Μετά τον mr. Wikileaks, ο πρώην σύμβουλος της CIA, ζήτησε και αυτός άσυλο από το Εκουαδόρ – Γρίφος με το αν θα μείνει στη Μόσχα

Ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο από τον Ισημερινό
Στα χνάρια του mr. Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, φαίνεται πως βαδίζει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (NSA), καθώς ζήτησε άσυλο από το Εκουαδόρ.

Όπως έκανε γνωστό -μέσω Twiiter- ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο, η χώρα του έλαβε αίτημα για χορήγηση ασύλου από τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. 

«Η κυβέρνηση του Ισημερινού έλαβε αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Εντουαρντ Σνόουντεν», έγραψε ο Πατίνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες. Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον, επιβεβαίωσε επίσης ότι ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό.

To tweet του υπουργού Εξωτερικών του Εκουαδόρ:
Κλείσιμο


Γρίφος με το αν θα μείνει στη Μόσχα

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν πετάει για το Κίτο, την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ. Ωστόσο το WikiLeaks ανακοίνωσε: «Είναι καθ΄οδόν προς τον Ισημερινό μέσω ασφαλούς οδού για να λάβει άσυλο και συνοδεύεται από διπλωμάτες και νομικούς συμβούλους του WikiLeaks», ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως θα παραμείνει απόψε στη Μόσχα και πως θα πετάξει τις επόμενες ημέρες.

Ο πρεσβευτής του Ισημερινού στη Ρωσία είπε ότι περιμένει να έχει συνομιλίες με τον Σνόουντεν και τη Σάρα Χάρισον, εκπρόσωπο του WikiLeaks που τον συνοδεύει. 

«Περιμένουμε τη Σάρα, θα μιλήσουμε μαζί τους», είπε στους δημοσιογράφους όταν εισήλθε σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου της Μόσχας


(Δημοσιογράφοι έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στη Μόσχα)

Νωρίτερα ο ιστότοπος Wikileaks βοήθησε τον Σνόουντεν να εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ και να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα». Όπως ανακοίνωσε ο ιστότοπος, ο Σνόουντεν συνοδεύεται από «διπλωμάτες», ενώ προστίθεται ζήτησε τη βοήθεια των νομικών συμβούλων του, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, μετά το αίτημα των ΗΠΑ προς τις αρχές του Χονγκ Κονγκ για την έκδοσή του.

«Η ομάδα των νομικών συμβούλων του Wikileaks και εγώ ενδιαφερόμαστε για την εγγύηση των δικαιωμάτων του κ. Σνόουντεν και για τη προστασία του», δήλωσε ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάζαρ Γκαρθόν επικεφαλής της ομάδας των νομικών συμβούλων του Wikileaks και δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ. 

Η ανακοίνωση του Wikileaks:



Λίγο πριν τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) ο 29χρονος πρώην σύμβουλος της CIA προσγειώθηκε στη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σνόουντεν δεν ήταν μαζί με τους επιβάτες της πτήσης SU213 της Αεροφλότ που πέρασαν τον έλεγχο των διαβατηρίων στον τερματικό σταθμό F του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο και σύμφωνα με μαρτυρίες μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο. Ωστόσο αρκετοί επιβάτες είπαν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος με αυτό τον τρόπο.

«Έπαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο», είπε ένας αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσης ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4 έξω από τον τερματικό σταθμό.

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα συγκλίνουσες πηγές, υποστηρίζουν πως το όνομα του Εντουαρντ Σνόουντεν ήταν στον κατάλογο των επιβατών μιας πτήσης της Αεροφλότ που αναχωρεί τη Δευτέρα στις 10.05 ώρα Γκρίνουιτς (13.00 ώρα Ελλάδος) για την Αβάνα, και μετά σε αντίστοιχο κατάλογο μιας τοπικής πτήσης για το Καράκας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24 μετέδωσε ότι ο Στόουντεν μπορεί να μεταφέρθηκε σε μια πρεσβεία χώρας της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα για να περάσει τη νύχτα.

ΗΠΑ: Ο Σνόουντεν δεν πρέπει να συνεχίζει να ταξιδεύει

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί στον Αμερικανό Εντουαρντ Σνόουντεν να συνεχίζει να ταξιδεύει», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Πσάκι.

Λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ ακύρωσαν το διαβατήριο του Σνόουντεν που καταζητείται από την Ουάσινγκτον κατηγορούμενος για κατασκοπεία, σύμφωνα με προσκείμενη στην υπόθεση που δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνοδεύει στην Ινδία τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι επιβεβαίωσε ότι το διαβατήριο του Σνόουντεν ακυρώθηκε λόγω της έκδοσης «ενταλμάτων σύλληψης» σε βάρος του. 

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ήδη ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής ότι είχε ζητήσει από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να προχωρήσουν στη σύλληψη του Εντουαρντ Σνόουντεν. 

Την Κυριακή το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα είχε την «προσήκουσα αστυνομική συνεργασία» με τις χώρες όπου ο Σνόουντεν υπήρχε πιθανότητα να μεταβεί.


(Αυτοκίνητο της πρεσβείας του Ισημερινού)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης