Η «Μπόκο Χαράμ» πίσω από την απαγωγή των Γάλλων στη Καμερούν;

Οι επτά Γάλλοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, απήχθησαν χθες στο βόρειο Καμερούν και κατόπιν μεταφέρθηκαν στη γειτονική Νιγηρία

Η «σέκτα Μπόκο Χαράμ» φαίνεται ότι «προέβη» στην απαγωγή επτά Γάλλων στο Καμερούν την Τρίτη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος εκτίμησε πως η ενέργεια αυτή δεν σχετίζεται με το γαλλικό πόλεμο στο Μαλί.
 
Ερωτηθείς πως θεωρεί ότι υφίσταται μια τέτοια συσχέτιση από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου France 2, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας είπε  από την μέθοδο.

«Πρόκειται για οργανώσεις οι οποίες διακηρύσσουν τον ίδιο φονταμενταλισμό οι οποίες έχουν τις ίδιες μεθόδους στο Μαλί, στη Σομαλία ή στη Νιγηρία» πρόσθεσε.
 
Επτά Γάλλοι τουρίστες, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, απήχθησαν χθες στο βόρειο Καμερούν και κατόπιν μεταφέρθηκαν στη γειτονική Νιγηρία.

Πρόκειται για την πρώτη απαγωγή Γάλλων από την έναρξη του πολέμου που εξαπέλυσε το Παρίσι την 11η Ιανουαρίου στο Μαλί για να απωθήσει την επίθεση ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων.
 
«Εκτιμούμε ότι είναι η σέκτα Μπόκο Χαράμ η οποία προέβη στην απαγωγή, αλλά δεν έχουμε ακόμα την υπογραφή της, κι εκεί δυστυχώς τον τρόμο διαδέχεται η φρίκη. Αυτή η σέκτα πλέον προχωράει σε απαγωγές παιδιών», είπε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.
 
Την Τρίτη και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε κατηγορήσει την Μπόκο Χαράμ ότι προχώρησε στην απαγωγή των επτά Γάλλων υπηκόων στο Καμερούν.
 
Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ («η δυτική παιδεία είναι αμαρτία», ή «απαγορευμένη», στη γλώσσα χάουσα) δεν έχει αναλάβει ως σήμερα την ευθύνη για απαγωγές. Η οργάνωση, η οποία λέει πως μάχεται για την δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους, αποτελείται από πολλές φράξιες με διαφορετικές διεκδικήσεις.
 
Σύμφωνα με τις αρχές της Νιγηρίας, από τα επεισόδια βίας που αποδίδονται στην Μπόκο Χαράμ και την ιδιαίτερα αιματηρή καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι από το 2009.
 
Εξάλλου χθες ο Λε Ντριάν έκανε λόγο περί της «τελικής φάσης» των γαλλικών επιχειρήσεων στο Μαλί, στο οροπέδιο Αντράρ ντε Ιφόγας, όπου υπάρχουν φυσικές οχυρές θέσεις—τεράστιοι όγκοι γρανίτη. Οι επιχειρήσεις εκεί πρόκειται «να διαρκέσουν για έναν ορισμένο χρόνο», καθώς πρόκειται για «το πιο δύσκολο» κομμάτι της γαλλικής εμπλοκής στην επιχείρηση Serval, καθώς η περιοχή όπου διεξάγεται είναι «ένα αληθινό άδυτο των τρομοκρατών», σύμφωνα με τον υπουργό.
 
Για τον Λε Ντριάν πάντως η επιστροφή των γαλλικών στρατευμάτων «είναι θέμα εβδομάδων», αν και είπε ότι δεν θέλει να ανακοινώσει ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει πρόσφατα πως οι γαλλικές δυνάμεις θα επιστρέψουν εντός «του Μαρτίου».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr