Συρία: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι

Συρία: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι

Οι Σύροι αντάρτες έχουν σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα στο Χαλέπι, χωρίς όμως να επιτύχουν κάποια πολύ σημαντική νίκη, μετά από τις πολύωρες, σφοδρές μάχες με το στρατό

Sea Star: Πούλησε το 11,1% της HSW στην Πειραιώς
Συρία: Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι
Οι Σύροι αντάρτες έχουν σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα στο Χαλέπι, χωρίς όμως να επιτύχουν κάποια πολύ σημαντική νίκη, μετά από τις πολύωρες, σφοδρές μάχες με το στρατό, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ένας από τους ηγέτες τους.

"Στο μέτωπο του Σαλαχεντίν (στα νοτιοδυτικά) καταλάβαμε μία από τις βάσεις του τακτικού στρατού. Τουλάχιστον 25 στρατιώτες σκοτώθηκαν σ' αυτήν την επίθεση", είπε ο Άμπου Φουράτ, εκ των επικεφαλής της ταξιαρχίας Αλ Ταουχίντ.

Κλείσιμο
"Ακούγαμε τους στρατιώτες από τον ασύρματο να ζητούν ενισχύσεις, έκλαιγαν και έλεγαν ότι θα πεθάνουν όλοι τους" αφηγήθηκε ένας αντάρτης ο οποίος συμμετείχε μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη μάχη που χαρακτηρίστηκε "αποφασιστικής σημασίας" από την ταξιαρχία του. Ένας άλλος είπε ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 20 αντάρτες και τραυματίστηκαν 60 ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους και πέντε άμαχοι.

Χιλιάδες αντάρτες εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση, σε πολλά μέτωπα, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, με σκοπό να απωθήσουν το στρατό από τις συνοικίες Σαλαχεντίν, Σάιφ αλ-Ντάουλα, Ιζάα, Αλ Αμιρίγια και Ας-Σούκαρι. Πολλοί διοικητές των ανταρτών υποστηρίζουν ότι έχουν σημειώσει επιτυχίες στα μέτωπα του Ας-Σούκαρι και της Ιζάα αλλά στο Σαλαχεντίν αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν λόγω έλλειψης πυρομαχικών.

"Για να κάνουμε αντάρτικο πόλεων μας χρειάζονται βόμβες, αλλά δεν έχουμε", είπε ο Φουράτ.

Ο νέος στόχος των ανταρτών είναι το Τέμενος των Ομεϋαδών στο Χαλέπι, στην καρδιά της πόλης. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή γύρω από το τζαμί αυτό, απ' όπου ακούστηκαν πολλές εκρήξεις.

Παρά τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σήμερα σε πολλές συνοικίες της πόλης αλλά και σε άλλες περιοχές, σε όλη τη Συρία, όπως συμβαίνει κάθε Παρασκευή τους τελευταίους 18 μήνες.



Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαδηλώσεις έγιναν στις συνοικίες Φιρντάους, Ανσάρι, Χαλάμπ αλ-Τζαντίντα, Ασραφίγε, Ας-Σουκάρι και Σάαρ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν στη Χάμα, το Ιντλίμπ, την Ντεράα, τη Χασάκα και στην επαρχία της Δαμασκού. Στο Ιντλίμπ ύψωσαν ένα πανό με το σύνθημα "Πεθαίνω για να ζήσουν ελεύθερα τα παιδιά μου" ενώ στη Χομς κυριαρχούσε το σύνθημα "Ο λαός και η πατρίδα θα στείλουν τον Άσαντ στην κόλαση. "Τώρα έχουμε και όλμους" φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές στην πόλη αυτή, καθώς τόσο το Παρατηρητήριο όσο και κάτοικοι του Χαλεπιού ανέφεραν ότι οι αντάρτες πραγματοποίησαν μια επίθεση με όλμους στην πόλη, γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο.

Ένα βλήμα όλμου που προερχόταν από τη Συρία έπεσε σε τουρκικό έδαφος, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις της πόλης Ακτσάκαλε, πάνω στα σύνορα των δύο χωρών, μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο Dogan. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είπαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για το θέμα αυτό. Τους τελευταίους μήνες πάντως αδέσποτες σφαίρες περνούν συχνά στο τουρκικό έδαφος. Τον Απρίλιο η Άγκυρα κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από αδέσποτα πυρά που έπληξαν τον καταυλισμό των Σύρων προσφύγων στο Κιλίς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης