Η «αθωότητα των μουσουλμάνων» σκότωσε τον Αμερικανό στη Βεγγάζη

Η «αθωότητα των μουσουλμάνων» σκότωσε τον Αμερικανό στη Βεγγάζη

Ταινία Ισραηλο-Αμερικανού σκηνοθέτη προκάλεσε τις βιαιότητες, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η «αθωότητα των μουσουλμάνων» σκότωσε τον Αμερικανό στη Βεγγάζη
Πέρα από τον Αμερικανό που σκοτώθηκε, ακόμα ένας τραυματίστηκε όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτίριο του Αμερικανικού προξενείου το απόγευμα της Τρίτης και συγκρούστηκαν με το στρατό της Λιβύης, αναγκάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να υπαναχωρήσουν εξαιτίας των αλλεπάλληλων πυροβολισμών.  Οι ένοπλοι διαμαρτύρονταν για την προβολή ταινία, που θεώρησαν ότι προσβάλλει το Ισλάμ.

Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, η ταινία που προκάλεσε τα βίαια επεισόδια σκηνοθετήθηκε από Ισραηλο-Αμερικανό, ο οποίος περιγράφει το Ισλάμ ως έναν «καρκίνο».

Η ταινία με τίτλο «Innocence of Muslims» του 54χρονου Σαμ Μπασίλ από την Καλιφόρνια χρηματοδοτήθηκε από Εβραίους της Αμερικής και, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της «είναι πολιτική ταινία και όχι θρησκευτική».

Καταδίκη του περιστατικού από τη Χίλαρι Κλίντον

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε αργά εχθές το βράδυ, ότι ένας εργαζόμενος στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη σκοτώθηκε από την επίθεση ένοπλων αντρών.

«Με ραγισμένη καρδιά δεχτήκαμε αυτή την τρομερή απώλεια», τόνισε η Κλίντον και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με άλλες χώρες στον κόσμο για να προστατεύσει τις διπλωματικές της αποστολές, μετά τις βιαιότητες μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στην Αίγυπτο και την επίθεση στο προξενείο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης εχθές Τρίτη, 11η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είμαι μαζί με την οικογένεια του και με αυτούς που υπέφεραν από την επίθεση», επισήμανε η Κλίντον, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα ή την ιδιότητα του θύματος.

«Ορισμένοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη βίαιη αυτή συμπεριφορά, παρουσιάζοντάς την ως αντίδραση σε εμπρηστικές δηλώσεις που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κάθε σκόπιμη προσπάθεια δυσφήμισης των θρησκευτικών πιστεύω των άλλων. Η δέσμευσή μας υπέρ της ανεξιθρησκίας έχει τις ρίζες της στην εποχή της γέννησης του έθνους μας», είπε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

«Όμως, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτού του είδους τις πράξεις», υπογράμμισε.
Η Χίλαρι Κλίντον πρόσθεσε πως είχε συνομιλία με τον πρόεδρος της Λιβυκής Εθνικής Συνέλευσης Μοχάμεντ αλ-Μεγκαρίεφ για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των Αμερικανών που εργάζονται στη Λιβύη.

Το χρονικό των συγκρούσεων

Ένας Αμερικανός εργαζόμενος στο προξενείο των ΗΠΑ στην ανατολική πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, έχασε την Τρίτη τη ζωή του μετά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν έξω από το κτίριο, ανέφεραν πηγές ασφαλείας της χώρας στο Πρακτορείο Reuters.

«Ένας Αμερικανός εργαζόμενος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν κατά διάρκεια των συγκρούσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Ασφαλείας της Λιβύης, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής αριθμός των τραυματιών.

Ανταποκριτές του Reuters που βρέθηκαν μπροστά στα επεισόδια αναφέρουν ότι είδαν ανθρώπους να κάνουν έφοδο στο κτίριο και να απομακρύνονται κρατώντας γραφεία, καρέκλες και πλυντήρια ρούχων.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «επιβεβαιώνουμε πως το προξενείο μας στη Βεγγάζη δέχτηκε επίθεση από ομάδα ενόπλων. Συνεργαζόμαστε με τις αρχές της Λιβύης προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία του κτιρίου. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την επίθεση».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης