Σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία

Σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία

Ο αγώνας των εξεγερμένων μπαίνει σε πολύ καθοριστικό σημείο - Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι εξέφρασε την πεποίθηση...

Σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία
Ο αγώνας των εξεγερμένων μπαίνει σε πολύ καθοριστικό σημείο - Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Άσαντ έχει συμφωνήσει να παραδώσει την εξουσία. Διέψευσε κατηγορηματικά η Δαμασκός

Πρόκειται για τις πρώτες συγκρούσεις αυτού του μεγέθους που ξεσπούν στο Χαλέπι κατά τους 16 μήνες της συριακής εξέγερσης
Κλείσιμο

Όπως αναφέρει και η κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή" σφοδρές μάχες ξέσπασαν χθες σε πολλές συνοικίες στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Σφοδρές μάχες γίνονται στις συνοικίες Σαλαχεντίν, Ααζαμιγέ, Ακραμιγέ και Αρντ ελ Σάμπαγ, ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους αντάρτες», πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «ανθρώπινες απώλειες».

Η ίδια δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις. Πρόκειται για τις πρώτες συγκρούσεις αυτού του μεγέθους που ξεσπούν στο Χαλέπι κατά τους 16 μήνες της συριακής εξέγερσης. Σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν χθες πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Χαλέπι και διαδηλώσεις άρχισαν να γίνονται στη Δαμασκό, όπου ο στρατός εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα αντεπίθεση, για να ξαναπάρει τον έλεγχο συνοικιών από τους αντάρτες. Στο Χαλέπι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους για να διαλύσουν μεγάλη διαδήλωση στην πόλη, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, το οποίο δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά την προσευχή της Παρασκευής «διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους έξω από πολλά τεμένη στη Μιντάν», τη συνοικία που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Δαμασκού, όπως και το Μαζέ, στο δυτικό τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, οι οποίοι ζητούσαν «την πτώση του καθεστώτος και την εκτέλεση του Σύρου προέδρου» Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε, επίσης, ότι ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στην Νταράγια και τέσσερις άμαχοι από τους βομβαρδισμούς του στρατού στην Ερμπίν, ενώ στην ίδια τη Δαμασκό ένας οδηγός ταξί σκοτώθηκε στην Καφάρ Σουσέ.

Λιποτακτούν αξιωματικοί

Την ίδια ώρα, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας ταξίαρχος και 20 αξιωματικοί του συριακού στρατού, στους οποίους περιλαμβάνονται 4 συνταγματάρχες, βρίσκονται μεταξύ των 710 ανθρώπων που διέφυγαν από τη Συρία στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι πιο πρόσφατες αυτές αποσκιρτήσεις ανεβάζουν σε 22 τον αριθμό των Σύρων στρατηγών που έχουν αυτομολήσει στην Τουρκία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Υπολογίζεται ότι συνολικά 43.387 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο στρατός του Ιράκ έκλεισε σήμερα το κύριο μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία με τείχη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αξιωματούχων ότι οι Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο μεθοριακού περάσματος στην άλλη πλευρά των συνόρων. Φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς, που βρίσκεται σε σημείο των συνόρων του Ιράκ απ' όπου έχει ορατότητα στην απέναντι πλευρά, δήλωσε ότι άμαχοι έκαψαν και λεηλάτησαν το κύριο μεθοριακό πέρασμα της Αμπού Καμάλ, στη Συρία.

Νέο βέτο από Ρωσία

Η ΡΩΣΙΑ θα ασκήσει και πάλι βέτο στην πρόταση της Βρετανίας για παράταση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, εφόσον κατατεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον Οργανισμό Βιτάλι Τσούρκιν. Αυτό θα είναι το δεύτερο ρωσικό βέτο μέσα σε 24 ώρες σε ψηφίσματα που αφορούν τη Συρία και το τέταρτο συνολικά τους τελευταίους μήνες.

«Θα ψηφίσουμε κατά (του σχεδίου ψηφίσματος), όπως είπαμε και χθες», τόνισε ο Τσούρκιν. Οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στην κρίση. Το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για την αποστολή της Misnus (παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία) προτού λήξει η εντολή της, απόψε το βράδυ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει δύο προτάσεις που ενδέχεται να κατατεθούν προς ψήφιση η μία μετά την άλλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο.

Το σχέδιο που προτείνει το Πακιστάν και στηρίζεται από τη Ρωσία παρατείνει την αποστολή για 45 ημέρες, χωρίς να θέτει κανέναν όρο. Το άλλο, της Βρετανίας, την παρατείνει για 30 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παρά μόνο αν η Δαμασκός τηρήσει την υπόσχεσή της και αποσύρει τα βαρέα όπλα.

Ανέστειλαν παράδοση ελικοπτέρων

Η Ρωσία αποφάσισε να «αναστείλει» την παράδοση τριών επιθετικών ελικοπτέρων στη Συρία, μέχρι να «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση στη χώρα, μετέδωσε χθες το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο μια διπλωματική πηγή. «Η απόφαση να ανασταλεί η παράδοση των ελικοπτέρων στη Συρία συνδέεται με τη χειροτέρευση της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα, και την τρομοκρατική επίθεση (που σημειώθηκε την Τετάρτη στη Δαμασκό) από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί υψηλόβαθμοι Σύροι αξιωματικοί, καθώς και με την εντατικοποίηση της στρατιωτικής δράσης από την αντιπολίτευση», σύμφωνα με αυτήν την πηγή. «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Αρχές δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν την παραλαβή με ασφάλεια των ελικοπτέρων» στη Συρία. 

«Παραδίδει την εξουσία ο Άσαντ»

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι εξέφρασε την πεποίθηση χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει συμφωνήσει να παραδώσει την εξουσία, αλλά με συντεταγμένο τρόπο. Ωστόσο, η Δαμασκός διέψευσε λίγο αργότερα κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Ρώσος πρέσβης Ορλόφ δήλωσε στο RFI ότι ο Άσαντ έχει δείξει σημάδια ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία, μετά τα μηνύματα της συνόδου της Γενεύης.

Το Υπουργείο Πληροφοριών της Συρίας ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στο Παρίσι «στερούνται κάθε στοιχείου αλήθειας». Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δηλώσεις είναι «αβάσιμες». Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι καταδικασμένος να πέσει και ότι αυτό δεν αποτελεί πλέον παρά θέμα χρόνου, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε: «Προσωπικά συμμερίζομαι την άποψή σας. Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο γι' αυτόν να παραμείνει έπειτα απ' ό,τι έχει συμβεί».

Στις 30 Ιουνίου, το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη «προέβλεπε τη μετάβαση προς ένα δημοκρατικότερο καθεστώς» και αυτό το ανακοινωθέν έχει γίνει δεκτό από τον Άσαντ, είπε ο Ορλόφ. «Ο Άσαντ όρισε εκπρόσωπό του στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για τη μετάβαση αυτή. Δηλαδή, δέχεται να αποχωρήσει. Αλλά να αποχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο», σχολίασε ο Ρώσος πρεσβευτής. Ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη σύρραξη» στη Συρία και πρέπει «να βρεθεί ένα δρόμος μέσω διαπραγματεύσεων».

30.000 πρόσφυγες

Μέχρι και 30.000 Σύροι πρόσφυγες ενδέχεται να έχουν περάσει στον Λίβανο τις τελευταίες 48 ώρες, για να σωθούν από τις συγκρούσεις στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Έχουμε πληροφορίες που προσπαθούμε να διακριβώσουμε, ότι χιλιάδες Σύροι στη διάρκεια της νύχτας και χθες πέρασαν στον Λίβανο. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 8.500 με 30.000 ανθρώπους που μπορεί να διέσχισαν τα σύνορα τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, επικεφαλής εκπρόσωπος της UNHCR. «Τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να συρρέουν στον Λίβανο», τόνισε η Φλέμινγκ.

Ένα εκατομμύριο Σύροι θεωρείται ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από την τελευταία εβδομάδα, είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης