Nord Stream: Η Μόσχα προαναγγέλλει επιστροφή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, το παρασκήνιο με ΗΠΑ και Κούσνερ

«Η επανάληψη της προμήθειας ενέργειας από την Ρωσία είναι απολύτως αναπόφευκτη» δήλωσε ο απεσταλμένος του Πούτιν

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα σε οικονομικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη ότι οι υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream, που έχουν υποστεί ζημίες από εκρήξεις το 2022, θα επαναλάβουν την λειτουργία τους στο μέλλον.

«Είναι οικονομικά αναπόφευκτο. Η επανάληψη της προμήθειας ενέργειας από την Ρωσία είναι απολύτως αναπόφευκτη», είπε.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, στις αρχές του Οκτωβρίου, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο Κιρίλ Ντμίτριεφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, είχαν συνομιλίες με θέμα την συμμετοχή Αμερικανού επενδυτή στους αγωγούς Nord Stream που μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία μέχρι το 2022 και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάσταση ενεργειακής εξάρτησης που είχε δημιουργήσει απέναντι στην Μόσχα.

Ο προεδρικός γαμπρός αναμειγνύεται σε διπλωματικές ειρηνευτικές αποστολές σε πολέμους και κρίσεις κάνοντας κατά βάση μπίζνες για την αμερικανική πλευρά. Μία συμφωνία για τους αγωγούς Nord Stream θα έδινε λαμπρή ευκαιρία σε αμερικανούς επενδυτές να ωφεληθούν από τις ροές ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ντμίτριεφ και Κούσνερ είχαν τις τελευταίες εβδομάδες σειρά συναντήσεων στην Νέα Υόρκη και την Μόσχα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Δεν είναι γνωστό αν οι αγωγοί Nord Stream ήταν το θέμα αυτών των συνομιλιών τους. Αλλά γενικά θεωρείται δεδομένο ότι το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αμερικανορωσικών συνομιλιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr