30 χρόνια από τον πόλεμο των Φόκλαντ

30 χρόνια από τον πόλεμο των Φόκλαντ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε σήμερα την "επιθετική ενέργεια" στην οποία προέβη πριν από 30 χρόνια 

30 χρόνια από τον πόλεμο των Φόκλαντ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε σήμερα την "επιθετική ενέργεια" στην οποία προέβη πριν από 30 χρόνια η Αργεντινή που είχε ως στόχο να "κλέψει την ελευθερία" των κατοίκων των Φόκλαντ, του αρχιπελάγους που το 1982 αποτέλεσε το σκηνικό για έναν "πόλεμο-αστραπή" μεταξύ των δύο χωρών.

"Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια οι κάτοικοι των Φόκλαντ δοκιμάστηκαν από μια επιθετική ενέργεια που στόχευε να τους στερήσει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής τους", αναφέρει ο Κάμερον σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.
Κλείσιμο

"Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και περίσκεψης: μια μέρα για να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας αλλά και τους Αργεντίνους στρατιώτες που σκοτώθηκαν", προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την έναρξη του πολέμου.

"Σήμερα χαιρετίζουμε τον ηρωισμό" των βρετανικών δυνάεμων που "απελευθέρωσαν τα νησιά", συνεχίζει η ανακοίνωση.
"Είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο που έπαιξε η Βρετανία για να επανορθώσει ένα θεμελιώδες λάθος (που διέπραξε η Αργεντινή).

Οι κάτοικοι των Φόκλαντ μπορούν να είναι υπερήφανοι για το σταθερό και υποσχόμενο μέλλον που οικοδόμησαν μετά το 1982." Η Βρετανία "παραμένει αποφασισμένη να κάνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων των Φόκλαντ να αποφασίζουν για το μέλλον τους". υπογραμμίζει ο Κάμερον.

Στις 2 Απριλίου 1982 Αργεντινή και Βρετανία ήρθαν σε σύγκρουση, όταν Αργεντίνοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στα νησιά Φόκλαντ. Ο πόλεμος έληξε στις 14 Ιουνίου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 255 Βρετανοί και 649 Αργεντίνοι στρατιώτες.

Τα Φόκλαντ βρίσκονται στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Αργεντινής και από το 1833 ελέγχονται από τη Βρετανία, όπως το Μπουένος 'Αιρες εξακολουθεί να τα διεκδικεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης