Σάλος στην Κίνα: Βουτούσαν τα λάχανα σε... φορμαλδεΰδη για να διατηρούνται φρέσκα

Βίντεο δείχνει ανθρώπους να βυθίζουν τα λαχανικά στο χημικό πριν τα φορτώσουν σε φορτηγά - Η φορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνος ουσία και απαγορεύεται στα τρόφιμα

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κίνα μετά την αποκάλυψη ότι χρησιμοποιήθηκε φορμαλδεΰδη για να διατηρηθούν φρέσκα λάχανα που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση, με τις Αρχές να ξεκινούν έρευνα για να διαπιστώσουν πόσο εκτεταμένη είναι η πρακτική και εάν τα συγκεκριμένα προϊόντα έφτασαν στην αγορά.

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι στην επαρχία Χεμπέι, στη βορειοανατολική Κίνα, επαλήθευσαν την αυθεντικότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται άτομα να βυθίζουν λάχανα μέσα σε διάλυμα προτού τα φορτώσουν σε φορτηγά για τη μεταφορά τους. Το επίμαχο υλικό δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από περιβαλλοντικό blogger και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κίνα.

Η φορμαλδεΰδη είναι άχρωμη χημική ουσία που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη συντήρηση βιολογικών δειγμάτων και έχει συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου. Η χρήση της ως μέσου διατήρησης της φρεσκάδας τροφίμων απαγορεύεται αυστηρά στην Κίνα.



Τα βουτούσαν σε διάλυμα και τα φόρτωναν σε φορτηγά


Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία έχει ήδη κινηθεί νομικά εναντίον των εμπλεκομένων, ενώ οι Αρχές επιχειρούν να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή για πρακτική που εφαρμόζεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε αγορές σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο πανικός και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Οι ερευνητές αναμένεται επίσης να επιχειρήσουν την ιχνηλάτηση των επίμαχων λαχανικών, προκειμένου να διαπιστωθεί πού διοχετεύθηκαν και εάν έφτασαν τελικά στους καταναλωτές. Οι τοπικές Αρχές στην κομητεία Κανγκμπάο ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «οποιεσδήποτε παράνομες πρακτικές ή παραβιάσεις των κανονισμών εντοπιστούν θα αντιμετωπιστούν αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της προμήθειας λαχανικών».

Η αγορά Xinfadi του Πεκίνου, μία από τις σημαντικότερες πηγές προμήθειας φρέσκων προϊόντων για την κινεζική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έρευνα για την προέλευση των λάχανων που διακινεί και διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα προϊόντα που αφορά η υπόθεση δεν εισήλθε στην αγορά της.

Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία και στην παρασκευή διαφόρων προϊόντων, καθώς και ως συντηρητικό βιολογικών δειγμάτων. Σύμφωνα με την American Cancer Society, η έκθεση σε σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης σε ορισμένους εργασιακούς χώρους έχει συνδεθεί με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Οι επιπτώσεις από την έκθεση σε πολύ μικρές ποσότητες, ωστόσο, είναι λιγότερο σαφείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr