Το Βατικανό θα κατασκευάσει μονάδα ΑΠΕ αξίας 100 εκατ. ευρώ

Το Βατικανό θα κατασκευάσει μονάδα ΑΠΕ αξίας 100 εκατ. ευρώ

Μια κοινή επιτροπή Ιταλίας-Βατικανού συνεδρίασε νωρίτερα αυτό το μήνα για να δρομολογήσει το έργο στο κτήμα «Santa Maria di Galeria», ιδιοκτησία του Βατικανού

Το Βατικανό θα κατασκευάσει μονάδα ΑΠΕ αξίας 100 εκατ. ευρώ
Το Βατικανό θα κατασκευάσει μια μονάδα ανανεώσιμης ενέργειας αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την Αγία Έδρα εντός δύο ετών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το αγρο-ηλιακό εργοστάσιο αναμένεται να έχει ισχύ 80 έως 90 μεγαβάτ, γεγονός που το καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αυτού του είδους στην Ιταλία. Σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, τα ηλιακά πάνελ τοποθετούνται αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος, ώστε οι καλλιέργειες να μπορούν να αναπτυχθούν από κάτω τους, με τη σκιά να συμβάλλει στη μείωση της εξάτμισης και να προστατεύει τα φυτά από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μια κοινή επιτροπή Ιταλίας-Βατικανού συνεδρίασε νωρίτερα αυτό το μήνα για να δρομολογήσει το έργο στο κτήμα «Santa Maria di Galeria», ιδιοκτησία του Βατικανού, στα βορειοδυτικά προάστια της Ρώμης, αφού η Ιταλία επικύρωσε φέτος μια διμερή συμφωνία του 2025 για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το Βατικανό θα κατασκευάσει μονάδα ΑΠΕ αξίας 100 εκατ. ευρώ


Μετά τη συνάντηση, οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος, τη χωρητικότητα ή το χρονοδιάγραμμα του έργου. Οι πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις ανέφεραν ότι η ολοκλήρωση του σταθμού θα μπορούσε να διαρκέσει 18 έως 24 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης και των διοικητικών διαδικασιών.

Η έκταση της Σάντα Μαρία ντι Γκαλέρια, περίπου 450 εκταρίων, στα βορειοδυτικά προάστια της Ρώμης, φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις μετάδοσης του Ραδιοφώνου του Βατικανού από τη δεκαετία του 1950.

Στην Ιταλία η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας

Το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τον σταθμό εκπομπής του Ραδιοφώνου του Βατικανού και να συμβάλει στην πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια του Κράτους της Πόλης του Βατικανού. Οι πηγές ανέφεραν ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από εγκαταστάσεις που συνδέονται με την Αγία Έδρα, όπως το νοσοκομείο «Bambino Gesù» της Ρώμης.

Κλείσιμο
Το Βατικανό δεν θα επωφεληθεί από τα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται στα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που εγκαθιστούν ηλιακά συστήματα. Τυχόν πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας θα διατίθεται στην Ιταλία.

Τα ηλιακά πάνελ με σύστημα παρακολούθησης θα καλύπτουν περίπου 200 εκτάρια, σχεδόν το ήμισυ της έκτασης της Σάντα Μαρία ντι Γκαλέρια.

Το έργο αποτελούσε προτεραιότητα για τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο, τον πρώτο ποντίφικα που αποδέχτηκε την επιστημονική συναίνεση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, και έχει εγκριθεί από τον Πάπα Λέοντα XIV.

Η διμερής συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Πόλης του Βατικανού επέκτεινε στο αγρο-φωτοβολταϊκό έργο το ειδικό καθεστώς που είχε ήδη χορηγηθεί στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφώνου του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένων των απαλλαγών από τους ιταλικούς φόρους και τα δημόσια τέλη. Ο ιταλικός νόμος επικύρωσης ορίζει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν πρέπει να επιφέρει κανένα νέο ή πρόσθετο βάρος στα δημόσια οικονομικά.

Οι συμβάσεις για τα έργα θα προκηρυχθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης