Σε αφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του
Βίκτορ Όρμπαν απεικονίζεται ο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαμογελαστός, με το χέρι απλωμένο σε μια κίνηση επαιτείας. Δίπλα του στέκονται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,
Μάνφρεντ Βέμπερ. Με αυστηρό ύφος, σαν να δίνουν εντολή, δείχνουν το απλωμένο χέρι του Ουκρανού προέδρου. Δίπλα τους διακρίνεται ένα κόκκινο σήμα «στοπ», στο οποίο αναγράφεται: «Ας το πούμε στις Βρυξέλλες: Εμείς δεν πληρώνουμε!».
Όλα τα ουγγρικά νοικοκυριά λαμβάνουν αυτές τις ημέρες επιστολή με αυτήν την εικόνα. Πρόκειται για τη λεγόμενη
«Εθνική Συλλογή Υπογραφών» της κυβέρνησης Όρμπαν. Στο κείμενο της επιστολής διατυπώνονται ελεύθερα κατασκευασμένοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους «οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να εντάξουν την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια» και να της καταβάλουν «800 δισεκατομμύρια δολάρια».
Για να χρηματοδοτηθεί αυτό, υποστηρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό των συντάξεων στην
Ουγγαρία, να αυξήσει τους φόρους και να καταργήσει τη μείωση των εξόδων στέγασης. «Για τις Βρυξέλλες τίποτα άλλο δεν έχει πια σημασία, παρά μόνο η Ουκρανία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι αποδέκτες της επιστολής καλούνται να απαντήσουν αρνητικά σε τρία σημεία: όχι στη χρηματοδότηση του «ρωσο-ουκρανικού πολέμου», όχι στη χρηματοδότηση του «ουκρανικού κράτους» και όχι στην αύξηση των εξόδων κατοικίας λόγω του πολέμου.
Το ποτήρι ξεχείλισε για το Κίεβο
Η συλλογή υπογραφών, η οποία δεν έχει καμία νομική ισχύ, αποτελεί μέρος της πιο πρόσφατης αντι-ουκρανικής εκστρατείας της κυβέρνησης Όρμπαν. Αποστέλλεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και χρηματοδοτείται από χρήματα των Ούγγρων φορολογουμένων. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και την αφορμή για μια
νέα διπλωματική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Ουκρανία, η οποία ξεπερνά κάθε προηγούμενο χαμηλό επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενες αντι-ουκρανικές εκστρατείες είναι σαφής: ενώ μέχρι πρότινος η ουκρανική ηγεσία αντιδρούσε μεν επικριτικά, αλλά συγκρατημένα, αυτή τη φορά το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε. Η συλλογή υπογραφών οδήγησε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι σε ιδιαίτερα αιχμηρές δηλώσεις στο
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Κάθε Βίκτορ που ζει από ευρωπαϊκά χρήματα, αλλά ξεπουλά ευρωπαϊκά συμφέροντα, αξίζει ένα χαστούκι», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών,
Αντρίι Σιμπίχα, κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τον Όρμπαν ότι έχει μετατρέψει την Ουγγαρία σε σύμμαχο του καθεστώτος του Κρεμλίνου και ότι ενεργεί όπως κάποτε ο «βοηθός του
Χίτλερ» Φέρεντς Σάλασι – Ούγγρος αξιωματικός και φασίστας πολιτικός, ο οποίος στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου διετέλεσε δικτάτορας της Ουγγαρίας υπό τις εντολές του Χίτλερ.
Ο Όρμπαν επικαλείται χυδαίο ποίημα
Λόγω της συλλογής υπογραφών, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ούγγρο πρέσβη. Αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία απάντησε με την ίδια κίνηση, επιδίδοντας στον εκπρόσωπο της Ουκρανίας στη Βουδαπέστη διαμαρτυρία για την υποτιθέμενη ανάμειξη του Κιέβου στον ουγγρικό προεκλογικό αγώνα. Παράλληλα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο και ο Σιμπίχα αντάλλαξαν σκληρές δηλώσεις μέσω της πλατφόρμας Χ.
Ο ίδιος ο Όρμπαν απευθύνθηκε στον Ζελένσκι και την ουκρανική ηγεσία μέσω Facebook, δημοσιεύοντας απόσπασμα από ένα εξαιρετικά χυδαίο και υβριστικό ποίημα του Ούγγρου εθνικού ποιητή
Σάντορ Πετέφι. Στο αντι-αψβουργικό ποίημα του 1848, ο Πετέφι καταφέρεται με ιδιαίτερα προσβλητικό και χυδαίο μητρικό ανάθεμα κατά πιθανών κατακτητών της Ουγγαρίας.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Όρμπαν επιχειρεί να δώσει διαφορετικό τόνο. Επικαλείται επανειλημμένα τον φόβο του πολέμου, τη λαχτάρα των Ούγγρων για ειρήνη, αλλά και την ανησυχία τους για το εισόδημά τους. Το αφήγημα έχει ως εξής: οι Βρυξέλλες και το Κίεβο επιδιώκουν να φέρουν στην εξουσία το αντιπολιτευόμενο κόμμα Tisza, προκειμένου να στρατολογήσουν Ούγγρους στρατιώτες για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και να αποσπάσουν τα χρήματα των Ούγγρων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο η «εθνική κυβέρνηση» του Όρμπαν, υποστηρίζει, εγγυάται την ειρήνη.
Πηγή:
Deutsche Welle