Είκοσι μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Καμερούν έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη (25/3) σε επίθεση που αποδίδεταιστους τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βορειοδυτική Νιγηρία, κοντά στα σύνορα των δυο χωρών.
Πρόκειται για μια από τις πιο πολύνεκρες ενέργειες που αποδίδεται στην Μπόκο Χαράμ με στόχο στρατιωτικούς τους τελευταίους μήνες στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Καμερούν αναπτύσσονται συχνά στην περιοχή, όπως επίσης στρατεύματα του Νίγηρα και του Τσαντ, πέραν αυτών της ίδιας της Νιγηρίας, στο πλαίσιο αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου δρουν η Μπόκο Χαράμ και το αντίπαλο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).
Οι δράστες αρχικά πήγαν τη Δευτέρα στην εμπορική πόλη Γκαμπόρου, όπου αναμείχθηκαν με κτηνοτρόφους κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας αγοράς, προτού εξαπολύσουν αιφνιδιαστική επίθεση τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη περίπου 15 χιλιόμετρα από εκεί, στην κοινότητα Βούλγκο, εξήγησαν οι στρατιωτικές πηγές του AFP που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Πήγαν στη Βούλγκο παριστάνοντας τους κτηνοτρόφους και εμπόρους, διευκρίνισαν.
Επιτέθηκαν σε βάσεις «περί τη 01:00 και οι μάχες κράτησαν περίπου δυο ώρες», είπε μια από τις πηγές.
Ούτε οι ένοπλες δυνάμεις του Καμερούν, ούτε αυτές της Νιγηρίας έδωσαν συνέχεια όταν τους ζήτησε σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ πιστεύεται πως άρπαξαν ποσότητες όπλων, ανάμεσά τους αντιαεροπορικά πυροβόλα, δήλωσε η μια από τις στρατιωτικές πηγές.