Θανατοποινίτης εκτελείται στην Αλαμπάμα με με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που προκαλεί έντονες επικρίσεις

Θανατοποινίτης εκτελείται στην Αλαμπάμα με με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που προκαλεί έντονες επικρίσεις

Ο Ντεμίτριους Φρέζιερ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1996 για τον βιασμό και τον φόνο της 40χρονης μητέρας δύο παιδιών - Πρόκειται για την 3η εκτέλεση που έγινε στις ΗΠΑ φέτος

Θανατοποινίτης εκτελείται στην Αλαμπάμα με με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που προκαλεί έντονες επικρίσεις
Ο Ντεμίτριους Φρέζιερ, Αφροαμερικανός 52 ετών που είχε καταδικαστεί σε θάνατο πριν από τριάντα χρόνια για τον βιασμό και τον φόνο γυναίκας, εκτελέστηκε χθες Πέμπτη στην Αλαμπάμα με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνεται έντονα και χρησιμοποιήθηκε για 4η φορά σε αυτή την πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο θάνατός του διαπιστώθηκε επίσημα στις 18:36 (τοπική ώρα· στις 02:36 ώρα Ελλάδας) στη φυλακή της Άτμορ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης σωφρονιστικών καταστημάτων της νοτιοανατολικής πολιτείας.

Η Αλαμπάμα είναι η μοναδική πολιτεία που έχει χρησιμοποιήσει αυτό το πρωτόκολλο. Η πρώτη εφαρμογή του καταγράφτηκε πριν από έναν χρόνο. Οι άλλες πολιτείες όπου συνεχίζει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή χρησιμοποιούν κατά κανόνα θανατηφόρες ενέσιμες χημικές ουσίες.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτέλεσης, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης», που απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της έχει χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα σκληρή» τη μέθοδο εκτέλεσης αυτήν.

Πρόκειται για την 3η εκτέλεση που έγινε στις ΗΠΑ φέτος. Το 2024 έγιναν 25, το 2023 έγιναν 24.

Ο Ντεμίτριους Φρέζιερ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1996, για τον βιασμό και τον φόνο της 40χρονης Πολίν Μπράουν πέντε χρόνια νωρίτερα στην πόλη Μπέρμιγχαμ, στην Αλαμπάμα. Είχε εισβάλει στο διαμέρισμα της μητέρας δυο παιδιών, όπου τη βίασε και κατόπιν τη δολοφόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, στο Μίσιγκαν, πολιτεία όπου δεν εφαρμόζεται η θανατική ποινή, είχε καταδικαστεί να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε εκείνη την περίπτωση για τον βιασμό και τον φόνο 14χρονης, της Κρίσταλ Κέντρικ, και άλλους δυο βιασμούς.

Μετήχθη στην Αλαμπάμα το 2011.

Όλες οι προσφυγές της υπεράσπισης εναντίον της μεταγωγής του από το Μίσιγκαν στην Αλαμπάμα και εναντίον της μεθόδου εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου απορρίφθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
Η ποινή του θανάτου, στους υποστηρικτές της οποίας συγκαταλέγεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος ο οποίος επέστρεψε στην προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια), εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της.



Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα η εξαφάνιση του 58χρονου στην Πιερία - Η σύντροφός του τον σκότωσε και τον έθαψε στην αυλή

«Το μετέωρο βήμα του πελαργού»: Όταν ο Καντιώτης αφόρισε τον Αγγελόπουλο, την Χρυσικού και όλους τους συντελεστές της ταινίας

Σάκης Ρουβάς: Είναι ντροπή, είπε για τα δημοσιεύματα ότι θα λάβει 50.000 ευρώ για το καρναβάλι της Ξάνθης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης