Πιτ Χέγκσεθ: Στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ αφότου ανέλαβε καθήκοντα

Πιτ Χέγκσεθ: Στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ αφότου ανέλαβε καθήκοντα

Μία ακόμη μια ένδειξη πως η θωράκιση των συνόρων θα μετατραπεί σε προτεραιότητα για το αμερικανικό Πεντάγωνο κατά τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ 

Πιτ Χέγκσεθ: Στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ αφότου ανέλαβε καθήκοντα
Το πρώτο ταξίδι του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ αφότου ανέλαβε το αξίωμα θα γίνει σήμερα στο σύνορα της χώρας με το Μεξικό, ακόμη μια ένδειξη πως η θωράκιση των συνόρων θα μετατραπεί σε προτεραιότητα για το αμερικανικό Πεντάγωνο κατά τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Ο κ. Τραμπ στρέφεται ολοένα περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του όσον αφορά τη μετανάστευση. Ανέπτυξε χιλιάδες επιπλέον στρατιωτικούς στην περιοχή των συνόρων, χρησιμοποιεί μεταγωγικά αεροσκάφη για να μεταφέρονται μετανάστες χωρίς χαρτιά εκτός συνόρων και έχει πει πως θα ανοίξει στρατιωτικές βάσεις για την κράτησή τους, ανάμεσά τους τη φυλακή στο Γουαντάναμο.

Ο νέος πρόεδρος «θέλει 100% επιχειρησιακό έλεγχο των συνόρων — και θα παραδώσουμε», ανέφερε ο κ. Χέγκσεθ χθες Κυριακή μέσω X, αναγγέλλοντας το ταξίδι για να επιθεωρήσει μονάδες στα σύνορα.

Ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προχθές Σάββατο επικαλούμενος την «εξαιρετική απειλή» της διακίνησης φαιντανύλης και της παράτυπης μετανάστευσης κι επέβαλε δασμούς 25% στα προϊόντα του Μεξικού και του Καναδά —αδιαφορώντας για το ότι τις τρεις χώρες συνδέει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου—, καθώς και επιπρόσθετο δασμό 10% σε κινεζικά προϊόντα.

Όσον αφορά την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταγωγή κάπου 30.000 παράτυπων μεταναστών στην αμερικανική βάση στον Κόλπο Γουαντάναμο, στην Κούβα, ο «τσάρος των συνόρων» Τομ Χόμαν είπε πως ελπίζει πως η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός 30 ημερών. Στη βάση έφθασαν επιπλέον Πεζοναύτες για να προετοιμάσουν την επέκταση της πτέρυγας φυλακής όπου κρατούνταν μετανάστες.

Ακόμη, το Πεντάγωνο εκτελεί πτήσεις για την απέλαση περίπου 5.000 μεταναστών από το Ελ Πάσο (Τέξας) και το Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια).

Δυο αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν σημείωσαν πως μεταγωγικά των ενόπλων δυνάμεων μετέφεραν μετανάστες στην Ονδούρα και στο Περού το σαββατοκύριακο.

Ωστόσο οι στρατιωτικές πτήσεις είναι εξαιρετικά δαπανηρή μέθοδος απέλασης μεταναστών. Το Ρόιτερς υπολόγισε πως οι πτήσεις μεταγωγικών στη Γουατεμάλα την περασμένη εβδομάδα κόστισαν τουλάχιστον 4.675 δολάρια κατ’ άτομο. Πρόκειται για ποσό πενταπλάσιο των 853 δολαρίων που κοστίζει το εισιτήριο Α΄ θέσης χωρίς επιστροφή στην πτήση της American Airlines προς την πόλη της κεντρικής Αμερικής από το Ελ Πάσο.


Ειδήσεις σήμερα:

Η Μπιάνκα Σενσόρι εμφανίστηκε γυμνή στο κόκκινο χαλί των Grammy και την έδιωξαν από την τελετή - Δείτε φωτογραφίες

Αγωνία από τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Κάτοικοι κοιμήθηκαν έξω, γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα, κλειστά τα σχολεία

Στο στόχαστρο του Τραμπ και η χώρα καταγωγής του Μασκ - Απειλεί τη Νότια Αφρική με διακοπή χρηματοδότησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης