Γερμανία: Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο της Χριστιανικής Ένωσης για τη μετανάστευση που στήριζε και το AfD
Μετά τον σάλο για τη σύμπραξη του CDU με το ακροδεξιό AfD, υπήρξαν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στήριζαν το νομοσχέδιο – Παρέμβαση με βολές κατά του διαδόχου της έκανε και η Άνγκελα Μέρκελ
«Όχι» στο νομοσχέδιο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για τον περιορισμό της μετανάστευσης ψήφισε τελικά η Μπούντεσταγκ, βάζοντας τέλος στην ανίερη συμμαχία με το ακροδεξιό AfD, που στήριζε το νομοσχέδιο.
Συνολικά ψήφισαν 690 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 338 βουλευτές και κατά 350, ενώ απείχαν 5 βουλευτές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξαν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στήριξαν το νομοσχέδιο.
Εφόσον υπερψηφιζόταν, το νομοσχέδιο θα έκανε πιο αυστηρό πλαίσιο για τους πρόσφυγες, ενώ θα ενισχύονταν οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Η μη υπερψήφιση του νομοσχεδίου έγινε μετά τον σάλο που προκάλεσε η εξασφάλιση της πλειοψηφίας από τη Χριστιανική Ένωση με τη στήριξη του ακροδεξιού AfD, όπως έγινε με το ψήφισμα για το άσυλο, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα ταμπού δεκαετιών που αφορά τη μη συνεργασία με την ακροδεξιά. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ένα δημοκρατικό κυρίαρχο κόμμα βασίστηκε στην ακροδεξιά για να κερδίσει την πλειοψηφία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κι ενώ ο αρχηγός του CDUΦρίντριχ Μερτςαπέκλεισε την πιθανότητα μετεκλογικής συζήτησης με το AfD, η προκάτοχός του στο κόμμα και πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησε σπάνια παρέμβαση στα δημόσια δρώμενα, κάνοντας λόγο για λάθος.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.
Με περισσότερες από 15 αναχωρήσεις καθημερινά, ταξιδεύεις γρήγορα και άνετα από τον Πειραιά προς Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι