Νέα Ζηλανδία: Βίντεο και φωτογραφίες από την πορεία των Μαορί - Πάνω από 35.000 στους δρόμους με μανδύες και ρόπαλα
Πορεία προς το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, όπου την περασμένη Πέμπτη Μαορί βουλευτές χόρεψαν χάκα διακόπτοντας τη συνεδρίαση για την ψήφιση νομοσχεδίου που υπονομεύει τα δικαιώματα των Ιθαγενών
Στους δρόμους του Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας κατέβηκαν πάνω από 35.000 Μαορί διαμαρτυρόμενοι κατά νομοσχεδίου που υπονομεύει τα δικαιώματα των Ιθαγενών.
Ημίγυμνοι άνδρες με παραδοσιακούς μανδύες, «moko» στο πρόσωπο και ξύλινα όπλα στα χέρια συνοδεύονταν από έφιππους που κρατούσαν την κόκκινη, λευκή και μαύρη σημαία των Μαορί στην πορεία τους προς το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, όπου την περασμένη Πέμπτη Μαορί βουλευτές χόρεψαν χάκα διακόπτοντας προσωρινά τη συνεδρίαση εν μέσω ψηφοφορίας του νομοσχεδίου.
Ο Χάκα είναι ένας παραδοσιακός χορός των Μαορί που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Συνήθως εκτελείται από συγχρονισμένες ομάδες και περιλαμβάνει έντονες εκφράσεις προσώπου, ρυθμικά χτυπήματα στο στήθος και στα πόδια, ενώ για να εκφραστεί ένταση και αποφασιστικότητα βγάζουν την γλώσσα έξω.
Κλείσιμο
Στο επίκεντρο της κατακραυγής βρίσκεται ο υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, Ντέιβιντ Σέιμουρ, ηγέτης του κόμματος Act, ελάσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Σέιμουρ έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της κατάργησης πολιτικών στήριξης της κοινότητας των Μαορί, που απειλούνται με φτώχεια και πρόωρο θάνατο. Το νομοσχέδιό του εκτιμάται ότι θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων.
Υπάρχουν μέρες που μοιάζουν μικρές στα μάτια των μεγάλων αλλά είναι τεράστιες για ένα παιδί. Η πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Η σχολική εκδρομή που περιμένει εδώ και εβδομάδες. Η απαγγελία ενός ποιήματος μπροστά στην τάξη. Η πρώτη προπόνηση, ένας αγώνας, μια νέα γνωριμία.
Μια πρωτοβουλία του καφέ NESCAFÉ® φέρνει παιδιά της ΚΥΔΩΝ Special Team και παιδιά εργαζομένων της Nestlé στο ίδιο γήπεδο, δείχνοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργεί χώρο για όλους.
Original Sacher-Torte, Sacher Cubes και Apple Strudel, συνοδευόμενα από τα signature ροφήματα του Sacher, σε ένα ξεχωριστό pop-up στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, από τις 15 Οκτωβρίου 2026 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2027.