Politico: Λεπέν vs Μπαρντελά η επόμενη μεγάλη μάχη εξουσίας στη Γαλλία μετά την τρίτη θέση της ακροδεξιάς

Politico: Λεπέν vs Μπαρντελά η επόμενη μεγάλη μάχη εξουσίας στη Γαλλία μετά την τρίτη θέση της ακροδεξιάς

Το βαρύ παρελθόν της Λεπέν, οι διαφωνίες του Μπαρντελά για τον Πούτιν και μια δίκη που μπορεί να επιταχύνει τις εσωτερικές διεργασίες

le_pen_bardella_xr
Τριγμούς και στη γαλλική ακροδεξιά θα φέρει, σύμφωνα με το Politico, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τίτλο «Μαρίν Λεπέν vs Ζορντάν Μπαρντελά: Η επόμενη μάχη εξουσίας στη Γαλλία», μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Κυριακής, αναμένονται αλληλοκατηγορίες ακόμη και αποπομπή κορυφαίων στελεχών που θεωρούνται υπεύθυνα για το αποτέλεσμα.

Αυτό που φοβούνται αρκετοί μέσα στον «Εθνικό Συναγερμό» είναι ότι μπροστά στην επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου το 2027, «η αντιπαλότητα μεταξύ του μαθητή (σ.σ. Μπαρντελά) και της δασκάλου (σ.σ. Λεπέν) θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια διαμάχη που θα διαλύσει μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές συνεργασίες στη γαλλική μεταπολεμική ιστορία».

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα οδηγήσει την ακροδεξιά στη μάχη για την προεδρία της Γαλλίας σε τρία χρόνια - ή και νωρίτερα, αν ο Μακρόν αποφασίσει να εγκαταλείψει την εξουσία πριν από το τέλος της θητείας του.

Κλείσιμο
politico


Μολονότι Μπαρντελά και Λεπέν έχουν φροντίσει να εμφανιστούν ενωτικοί στις δημόσιες εμφανίσεις τους, κατά το Politico το νεαρό της ηλικίας του Μπαρντελά, η μεγαλύτερη δημοτικότητά του στη βάση του κόμματος και η αυξανόμενη ανεξαρτησία του σε θέματα πολιτικής αποτελούν έμμεσες απειλές για την ηθική εξουσία της Λεπέν στον Εθνικό Συναγερμό.

Η ίδια η Λεπέν τον περασμένο Ιανουάριο είχε αναγνωρίσει τα προσόντα του Μπαρντέλα διευκρινίζοντας ότι αυτό που έκανε στις βουλευτικές εκλογές ήταν ότι «του έδωσε μια ευκαιρία».

Από την πλευρά του ο Μπαρντελά στις δημόσιες τοποθετήσεις του υποστηρίζει αφενός ότι η Λεπέν είναι ο «φυσικός υποψήφιος» για την προεδρία της Γαλλίας και αφετέρου ότι δεν θα είναι ο «Εμανουέλ Μακρόν της Μαρίν Λεπέν», δεν θα κινηθεί, δηλαδή, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είχε στραφεί κατά του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ για να εκλεγεί πρόεδρος το 2017.

Τι λέγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ωστόσο νυν και πρώην στελέχη του κόμματος, καθώς και σύμμαχοι και των δύο ακροδεξιών ηγετών δεν ήταν τόσο σίγουροι μιλώντας στο Politico, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό μήνυμα του Μπαρντέλα έχει μεγαλύτερη απήχηση από αυτό της Λεπέν.

«Ορισμένοι Γάλλοι πιστεύουν ότι ο Ζορντάν Μπαρντέλα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει [τις προεδρικές εκλογές] από τη Μαρίν Λεπέν» δήλωσε βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού με τον ίδιο να προσθέτει ότι «ίσως δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί σχετικά με την προοπτική μιας αντιπαλότητας. Υπάρχει ένας κίνδυνος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Who really is Jordan Bardella, the 28-year-old far-right French politician? | euronews 🇬🇧


Κατά τις ίδιες πηγές το ερώτημα δεν είναι το αν αλλά το πότε θα πάρει τα ηνία ο Μπαρντελά: αν δηλαδή θα περιμένει και θα αφήσει την Λεπέν να είναι για 4η φορά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας ή αν θα «πατήσει γκάζι» οργανώνοντας ένα εσωτερικό πραξικόπημα ακόμα και με τη δημιουργία δικού του κόμματος όπως έκανε ο Μακρόν το 2016.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πραξικόπημα πριν από το 2027, αλλά μετά από αυτό, ποιος ξέρει;» είπε στέλεχος της συντηρητικής παράταξης προσθέτοντας ότι ο Μπαρντελά είναι ένα «πιο αποτελεσματικό brand που δεν έχει το όνομα Λεπέν και δεν κουβαλά την βαριά κληρονομιά της».

Οι διαφορές Μπαρντελά-Λεπέν

Ο Μπαρντελά εντάχθηκε σε ηλικία 17 ετών στο κόμμα της Λεπέν όταν ακόμα ονομαζόταν «Εθνικό Μέτωπο» αλλά η άνοδος του ήταν ταχύτατη. Στα 23 του ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του 2019 με το ακροδεξιό κόμμα να συγκεντρώνει τότε το 23,3% των ψήφων πάνω πό το κόμμα του Μακρόν.

Το επόμενο βήμα για τον Μπαρντελά ήταν να αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2022 και να γίνει, λίγους μήνες μετά, ο επίσημος ηγέτης του. Τότε ο Μπαρντελά απέδιδε την επιτυχία του στην «μοναδική σχέση ανεκτίμητης εμπιστοσύνης» με τον μέντορά του.

Από τότε, Λεπέν και και Μπαρντέλα εμφανίζονται ως μια ομάδα που τα βάζει με το πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας με την Λεπέν, η οποία κληρονόμησε την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, το 2011, να αντιπροσωπεύει την αλλαγή μέσα στη συνέχεια και μια οργανική σύνδεση με την ιστορία του κόμματος.

Gravitas: Who is Marine Le Pen?


Κατά το Politico, όμως, το στοιχείο αυτό μπορεί να αποτελεί και τη μεγαλύτερη αδυναμία της Λεπέν καθώς το επίθετο αυτό είναι φορτισμένο με τις αντισημιτικές και ρατσιτσικές απόψεις του Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος το 2015 διεγράφη από το κόμμα.

Αντίθετα ο Μπαρντέλα είναι ο «ανερχόμενος πρίγκιπας» που δεν έχει δεσμούς αίματος με την οικογένεια Λεπέν και απολαμβάνει μεγαλύτερης απήχησης σε τμήματα του εκλογικού σώματος που παραδοσιακά απέφευγαν να ψηφίσουν τον Εθνικό Συναγερμό.

Ο Μπαρντελά, σε αντίθεση με την αστή Λεπέν, έζησε ως έφηβος στη δύσκολη συνοικία των Παρισίων, Seine-Saint-Denis, ανάμεσα σε παιδιά μεταναστών.

Για την ώρα η διαφορετική καταγωγή και πολιτική αφετηρία των δύο, επιτρέπουν από τη μια στην Λεπέν να προσελκύει τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του Εθνικού Συναγερμού και τους ψηφοφόρους από τον βορρά που θεωρούν ελκυστικό το σύνθημα «προστατεύω τους αδύναμους» και από την άλλη στον Μπαρντελά να κερδίζει τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, τους νέους άνδρες και τα υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα του εκλογικού σώματος.

Ο παράγοντας Πούτιν και η δίκη του Σεπτεμβρίου

Αρκετοί επισημαίνουν, επίσης, ότι ο Μπαρντελά έχει κατά καιρούς εκφράσει τη διαφωνία του με πολιτικές θέσεις του Εθνικού Συναγερμού και ειδικότερα για τη σχέση με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζουν ότι ο Μπαρντελά τον Φεβρουάριο του 2023 είχε δηλώσει στην εφημερίδα l'Opinion ότι ο Εθνικός Συναγερμός είχε επιδείξει «συλλογική αφέλεια όσον αφορά τις φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ωστόσο το σχόλιο αυτό σόκαρε πολλούς ανθρώπους σε ένα κόμμα που οφείλει την οικονομική του επιβίωση εν μέρει σε ένα δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε το Κρεμλίνο

Ένα χρόνο αργότερα, δε, ο Μπαρντελά φρόντισε να είναι ακόμα πιο σαφής λέγοντας ότι «οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του προέδρου Πούτιν αποτελούν κίνδυνο για την προσωπική μας ασφάλεια ως έθνος».

Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα σενάριο στο οποίο ο Μπαρντέλα δεν θα χρειαζόταν να τα βάλει με τη Λεπέν καθώς η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στις 30 Σεπτεμβρίου θα δικαστεί για την κατηγορία ότι έκανε κατάχρηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώσει για προεκλογικές δραστηριότητες. Εάν κριθεί ένοχη η Λεπέν θα μπορούσε να χάσει το δικαίωμά της να κατέβει στις εκλογές, γεγονός που θα άνοιγε ένα παράθυρο για τον Μπαρντελά να είναι υποψήφιος χωρίς αντίπαλο το 2027.

EU fraud agency accuses French far-right candidate Marine Le Pen of misusing public funds


Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα της Γαλλίας μετά τη μεγάλη ανατροπή - Τα 4 σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Οδηγός για το Μηχανογραφικό: Οι περιζήτητες σχολές, τα κρυφά διαμάντια και τα τμήματα που εξισώνονται με τα Πολυτεχνεία

Το πρώτο μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά την πρόκριση στο Παρίσι: Δεν μπορούσα ποτέ να κρυφτώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης