Η πλειοψηφία των Βρετανών ζητάει την άμεση αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης των Βρετανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν τάσσεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Βρετανών.

Υπέρ της άμεσης αποχώρησης των Βρετανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν τάσσεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Βρετανών.

«Χάσαμε σε κάποιο μέτρο τη μάχη της κοινής γνώμης εδώ», δήλωσε ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV News.

Σύμφωνα τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών (71%) πιστεύουν ότι είναι αδύνατο για τους Δυτικούς να κερδίσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν ενισχυθεί δέκα χρόνια αφότου εκδιώχθηκαν από την εξουσία.

Σε άλλη δημοσκόπηση στον Ιούνιο, το 60% των Βρετανών είχαν την ίδια γνώμη. Ενώ η Βρετανία πρόκειται να επαναπατρίσει ως τα τέλη του 2014 όλα τα μάχιμα στρατεύματά της που έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν, το 57% των Βρετανών ζητούν την άμεση αποχώρησή τους (έναντι 26% που αντιτίθενται σ' αυτή), ενώ τον Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%.

«Αν θυμίσει κανείς στη βρετανική κοινή γνώμη γιατί βρισκόμαστε εκεί, δηλαδή ότι πρόκειται για τη δική μας εθνική ασφάλεια, και την ανάγκη να εμποδίσουμε αυτό που συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στη Σομαλία ή την Υεμένη (...) δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνέχιζαν να σκέφτονται έτσι», σημείωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Ο στρατηγός Ρίτσαρντς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα των Δυτικών να σταθεροποιήσουν τη χώρα ως το 2014, όταν οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να εγγυηθούν οι ίδιες την ασφάλεια της χώρας. «Ένα σταθερό Αφγανιστάν έχει ζωτική σημασία για την ασφάλειά μας μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι είναι εφικτό», δήλωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, συνολικά 382 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επέμβασης στο Αφγανιστάν, τον Οκτώβριο του 2001.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr