Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών θέλει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας

Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών θέλει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος – Εσωτερικές συγκρούσεις στους Βρετανούς εργατικούς για την πολιτική του κόμματος στον πόλεμο στη Γάζα

keir_starmer
Την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, εφόσον κερδίσει την εξουσία στις ερχόμενες γενικές εκλογές, δήλωσε ότι θέλει ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο Εργατικό Κόμμα καταγράφονται εσωτερικές συγκρούσεις για την πολιτική του έναντι του πολέμου στη Γάζα. Παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών έχουν επικρίνει τον Κιρ Στάρμερ, για καθυστερήσεις στην αλλαγή της πολιτικής του κόμματος προς την κατεύθυνση της υποστήριξης μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, η στάση των Εργατικών ώθησε 10 βουλευτές να παραιτηθούν από τους ρόλους τους στη διαμόρφωση πολιτικής, ενώ θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα προκάλεσε απογοητευτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές, σε μερικές περιφέρειες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

«Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Παλαιστίνη θα πρέπει να αποτελέσει κράτος, ο Στάρμερ δήλωσε στο BBC: «Ναι, το πιστεύω και νομίζω πως η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι εξαιρετικά σημαντική. Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ και η αναγνώριση πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτού».

Κλείσιμο
Ο Στάρμερ δήλωσε πως η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους χρειάζεται να γίνει την κατάλληλη στιγμή σε μια ειρηνευτική διαδικασία. «Πιστεύω απολύτως σ' αυτή», πρόσθεσε ωστόσο υποστηρίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών είναι ουσιώδης για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε πως έτσι «ανταμείβεται η τρομοκρατία» και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις τρεις πρωτεύουσες.



Ειδήσεις σήμερα:

Εμφύλιος για τα αδέρφια Μαζωνάκη: Το μούδιασμα των συγγενών και η εγχείρηση της αδερφής του τραγουδιστή

Η υπόθεση Mondelez και το πρόστιμο των €337,5 εκατ. - Ελλάδα κι άλλες 7 χώρες ζητούν φρένο στους Γεωγραφικούς Περιορισμούς

«Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά»: Το κύκλωμα των εφοριακών στη Χαλκίδα απειλούσε τα θύματά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης