Κατά της υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στενού συνεργάτη του Πούτιν οι μισοί βουλευτές της Λιθουανίας

Κατά της υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στενού συνεργάτη του Πούτιν οι μισοί βουλευτές της Λιθουανίας

Τα μισά σχεδόν μέλη της Seimas, του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, καλώντας την Επιτροπή Νόμπελ να “απορρίψει την υποψηφιότητα του δισεκατομμυριούχου Ρούμπεν Βαρντανιάν για το Νόμπελ Ειρήνης το 2024 και για οποιοδήποτε από τα επόμενα χρόνια”.

8378373847

Σε νέα έκθεση του επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης και Στρατηγικής, Ιγκόρ Τσαλένκο, επικαλούμενος τη λιθουανική ιστοσελίδα Alfa.lt στις 8 Μαίου, στην ανοιχτή επιστολή που έχουν υπογράψει 71 Λιθουανοί βουλευτές, αναφέρεται ότι “είναι απαράδεκτο να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν άμεσα εμπλεκόμενος στην εφαρμογή των πολιτικών βίαιων καθεστώτων (όπως αυτά καθορίζονται από το επίσημο γραφείο εκπροσώπησης του Διεθνούς Κέντρου Πληροφοριών του Νόμπελ στην Ουκρανία)”.


Στο σύνολο των 141 βουλευτών του λιθουανικού κοινοβουλίου, την επιστολή υπέγραψαν οι 71. Που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Λιθουανών βουλευτών κάλεσε την Επιτροπή Νόμπελ να μην παίζει το παιχνίδι της Μόσχας σε μια πιθανή προσπάθεια να “φτιάξει” την εικόνα του προστατευόμενού της, Βαρντανιάν.

Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν είναι ένας Ρώσο-Αρμενιος που έγινε διάσημος μετά από την έρευνα της διεθνούς ομάδας ερευνητικών δημοσιογράφων OCCRP. Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι τα λεφτά μεταφέρθηκαν κρυφά μέσω των εταιρειών του σε στενούς φίλους του Πούτιν. Το διάστημα 2006-2013, περισσότερα από 4,6 δισ. Δολάρια μεταφέρθηκαν από τους λογαριασμούς υπεράκτιων δικτύων εταιρειών από το “πορτοφόλι του Κρεμλίνου”, όπως αναφέρεται ο Βαρντανιάν από τα ΜΜΕ.

Εξαιτίας της συνεργασίας του με ανθρώπους του Πούτιν, ο Ρούμπεν Βαρντανιάν συμπεριλήφθηκε σε προσχέδια λίστα κυρώσεων ή σε λίστα άμεσων κυρώσεων από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Αμερικανικό Κογκρέσο, και την Ουκρανία.

Όπως ανέφεραν τα ουκρανικά ΜΜΕ, το 2023, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας τον συμπεριέλαβε στη βάση δεδομένων “Myrotvoretsως “συνεργό των ρωσοφασιστών εισβολέων και τρομοκρατών”.

Μεγάλα διεθνή μέσα αποκαλούν τον Βαρντανιάν “τον άνθρωπο του Κρεμλίνου”, “άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν”, και ο οποίος “εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου”.

Στο πλαίσιο της συλλογικής επιστολής που υπέγραψαν οι 71 βουλευτές της Seimas, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις συνδέσεις του Βαρντανιάν με το καθεστώς του Ιράν: Σύμφωνα με την Washington Times, ο Βαρντανιάν, ο οποίος προτάθηκε για το βραβείο ειρήνης, συνδέεται επίσης με το ιρανικό καθεστώς, το οποίο από την αρχή του πολέμου προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα για να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις υποδομής της Ουκρανίας και να επιτεθεί στους Ουκρανούς αμάχους.

“Οι συνδέσεις του με το Ιράν μπορούν να εντοπιστούν μέσω του Ιδρύματος Gorchakov της Ρωσίας, το οποίο διοργανώνει εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, με τη συμμετοχή εγκεκριμένων από την κυβέρνηση ομιλητών από την Τεχεράνη.

Οι Λιθουανοί βουλευτές δεν είναι οι μόνοι που ζήτησαν από την Επιτροπή Νόμπελ να απορρίψει την υποψηφιότητα του Βαρντανιάν.

Στις 21 Απριλίου, 18 μέλη της ουκρανικής Βουλής (Verkhovna Rada) εξέδωσαν συλλογική επιστολή κατά της υποψηφιότητάς του. Από τους 18 βουλευτές, οι 13 είναι μέλη του κυβερνώντος κόμματος Υπηρέτης του Λαού.

Η επιστολή τους αναφέρει: “Θεωρούμε απαράδεκτο και παράλογο να προτείνεται για το Νόμπελ Ειρήνης κάποιος που υποστηρίζει την τρομοκρατία και την αυτονόμηση, που εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς, είναι χορηγός της ρωσικής επιθετικότητας στις μετά-σοβιετικές περιοχές και εχθρός της Ουκρανίας”.

Στις αρχές Μαΐου, 12 ακόμη μέλη της Ρουμανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, μαζί τους και ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής Κριστιάν Τέρχες, υπέγραψαν επιστολές με παρόμοιες εκκλήσεις.

Στη δημόσια επιστολή του προς την Επιτροπή Νόμπελ την 1η Μαΐου, ο Κριστιάν Τέρχες αναφέρει ότι: “Σας προτρέπω να ακυρώσετε άμεσα την υποψηφιότητα του Βαρντανιάν από τη λίστα των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης το 2024. Ως στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο Βαρντανιάν είναι επίσης γνωστός ως “πορτοφόλι του Πούτιν”, είναι εχθρός της ειρήνης και υποστηρικτής της ρωσικής επιθετικότητας στις μετα-σοβιετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος έχει ήδη κοστίσει το θάνατο σε εκατοντάδες, χιλιάδες ανθρώπους και υποχρέωσε εκατομμύρια ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους”.

Στις 2 Μαΐου, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (NPL), το οποίο είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού και εκπροσωπείται στην ηγεσία της χώρας από τον πρόεδρο της Γερουσίας (βουλή) της Ρουμανίας, επίσης απηύθυναν έκκληση στην Επιτροπή Νόμπελ προκειμένου να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Ρούμπεν Βαρντανιάν από τη λίστα των υποψηφίων για το 2024.

Η Επιτροπή Νόμπελ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εκκλήσεις και τις επιστολές που έχουν υπογράψει περισσότεροι από 100 βουλευτές σε Λιθουανία, Ουκρανία και Ρουμανία.

Η λιθουανική ιστοσελίδα Alfa.lt επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα του Ρούμπεν Βαρντανιάν, του οποίο την εικόνα θα προσπαθήσει να “φτιάξει” το Κρεμλίνο, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά από την Επιτροπή Νόμπελ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και των τριών χωρών, μια τέτοια πολιτική “έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με τις αξίες της ίδιας της Επιτροπής Νόμπελ”. Ειδικότερα, το 2022, οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση για το βραβείο. Και το 2023, οι προσκλήσεις που εστάλησαν σε εκπροσώπους της Ρωσίας, του Ιράν και της Λευκορωσίας, ανακλήθηκαν μετά από ευρεία κριτική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης