Ιράν: Γιατί οι Ισραηλινοί έβαλαν στο στόχαστρο την πόλη Ισφαχάν - Πυρηνικά, αεροπορική βάση και παραγωγή drones

Ιράν: Γιατί οι Ισραηλινοί έβαλαν στο στόχαστρο την πόλη Ισφαχάν - Πυρηνικά, αεροπορική βάση και παραγωγή drones

Τι γνωρίζουμε για την πόλη που χτύπησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής

isfahan_new
Στο στόχαστρο του Ισραήλ βρέθηκε σήμερα τα ξημερώματα η Ισφαχάν, η πόλη που φιλοξενεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Τα κρατικά μέσα της κυβέρνησης της Τεχεράνης, όπως και τα social media, έδειχναν φωτογραφίες από μία ήρεμη και ειρηνική πόλη με την ιρανική κυβέρνηση να προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίθεση του Ισραήλ.



Κλείσιμο
Η Ισφαχάν βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, σχεδόν στο κέντρο της χώρας και σε ίση σχεδόν απόσταση από την Κασπία Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο.

Είναι η τρίτη παλαιότερη πόλη της χώρας, στην οποία μια εβραϊκή αποικία εγκαταστάθηκε πριν από περίπου 2.500 - 2.700 χρόνια.

Μετά την Τεχεράνη και το Μασχάντ, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο πληθυσμός της φθάνει ξεπερνά τα 1,9 εκατομμύρια.



Η επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές, αν και η κυβέρνηση Νετανιάχου έστειλε σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι εάν θέλει, μπορεί να καταφέρει πλήγμα στις ιρανικές εγκαταστάσεις του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η Ισφαχάν φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, μία μεγάλη αεροπορική βάση, όπως επίσης εργοστάσια παραγωγής drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, τρεις μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν, κοντά στο αεροδρόμιο της Ισφαχάν και στην αεροπορική βάση Shekari.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ήταν «τετρακόπτερα drones, που αναχαιτίστηκαν», την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ήταν επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο.

Η εγκατάσταση της Ισφαχάν που φαίνεται να βρίσκεται στο «μάτι» της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ, περιλαμβάνει τρεις μικρούς κινεζικής παραγωγής πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας, είχε δεχθεί πλήγμα από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι εγκαταστάσεις ραντάρ στο σημείο, οι οποίες πιθανότατα θα αποτελέσουν έναν από τους πρώτους στόχους, άπαξ το Ισραήλ λάβει την απόφαση για ένα πιο ισχυρό πλήγμα έναντι του ιρανικού καθεστώτος.

Υπήρξαν πάντως κάποιες αναφορές στο Ιράν για «μικροζημιές» στη στέγη της εγκατάστασης με τα ραντάρ, αν και επισήμως οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης τόνισαν ότι δεν υπήρξε το παραμικρό πλήγμα, αφού τα drones αναχαιτίστηκαν προτού φθάσουν και καταστρέψουν τον στόχο τους.

Σημειώνεται ότι, η εγκατάσταση στο Ισφαχάν άρχισε να κατασκευάζεται το 1999.

Σε αυτήν βρίσκεται εκτός από τους τρεις μικρούς κινεζικούς ερευνητικούς αντιδραστήρες και μία σημαντική ιρανική αεροπορική βάση, που στεγάζει τον γερασμένο στόλο των αμερικανικών F-14 Tomcats του Ιράν. Αυτοί οι πύραυλοι αγοράστηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, εξίσου σημαντικές είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη.

Στις αρχές του 2023, μια επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ εξαπολύθηκε εναντίον φερόμενων εγκαταστάσεων παραγωγής όπλων στην πόλη. Στην επίθεση εκείνη είχαν χρησιμοποιηθεί τρία drones.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή, όπως πολλοί μπορεί να ξέρουν, υπάρχει σημαντική βιομηχανία μεταξωτών, χαλιών που την καθιστούν αξιόλογο εμπορικό κέντρο.


Ειδήσεις σήμερα:

H αποκαλυπτική φωτογράφιση της Μόνικα Μπελούτσι: Είμαι 59 ετών, θέλω να γεράσω με ειρηνικό τρόπο

Λόρδος Βύρωνας: Η μυθιστορηματική ζωή του μεγάλου Βρετανού Φιλέλληνα που πέθανε πριν 200 χρόνια


Νέα γκάφα Μπάιντεν: Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης