Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Είχαμε ενημερώσει τις ΗΠΑ, λέει η Τεχεράνη - Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Είχαμε ενημερώσει τις ΗΠΑ, λέει η Τεχεράνη - Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ

Η Τεχεράνη αποκάλυψε πως είχε πληροφορήσει τις ΗΠΑ για τις προθέσεις της - Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι χαιρέτησε τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς»

israel_attack_2xr
Λίγες ώρες μετά τη νυχτερινή επίθεση που πραγματοποιήσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους κι ενώ αναμένεται τι θα αποφασίσουν οι Ισραηλινοί για τη συνέχεια, η Τεχεράνη ξεκαθάρισε πως είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις κινήσεις της.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις της χώρας του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για λόγους αυτοάμυνας

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για την επίθεσή του στο Ισραήλ 72 ώρες πριν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών. «Περίπου 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», είπε.

Νωρίτερα, την πρώτη του δήλωση μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ έκανε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι με την οποία χαιρέτησε τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς». 
«Η τιμωρία του επιτιθέμενου ήταν μια αληθινή υπόσχεση του ανώτατου ηγέτη, που εκπληρώθηκε», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «True Promise» (Αληθινή Υπόσχεση) έγινε «στο πλαίσιο των δικαιωμάτων για νόμιμη αυτοάμυνα» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.

Ο Ραΐσι δήλωσε επίσης ότι το Ιράν τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς και τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποίησε όλα τα εργαλεία για να δείξει «τις φρικτές επιπτώσεις» της αδράνειας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την παραβίαση των διεθνών νόμων από το Ισραήλ. «Συνιστούμε στους υποστηρικτές του κατοχικού καθεστώτος να εκτιμήσουν αυτή την υπεύθυνη και κατάλληλη δράση που πραγματοποίησε η Ισλαμική Δημοκρατία και να σταματήσουν την τυφλή υποστήριξη αυτού του επιθετικού καθεστώτος», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ αποφασίζει για την απάντηση στο Ιράν

Πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ισραήλ για να αποφασίσει αν θα απαντήσει ή όχι στην Τεχεράνη και με ποιο τρόπο, αν και ο βασκός σύμμαχος, οι ΗΠΑ, έχουν διαμηνύσει, μέσω Μπάιντεν, πως δεν θα υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 3:30 το μεσημέρι ξεκίνησε να συνεδριάζει το Συμβούλιο Πολέμου της χώρας, ώστε να αποφασίσουν για την απάντηση στην ιρανική επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε 5 ώρες.

Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Κατζ δήλωσε: «Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την επίθεση. «Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο».

Ανάλυση Guardian: Η μοίρα της Μέσης Ανατολής κρέμεται από μια κλωστή

Η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή, αναφέρει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν, με drone και πυραύλους.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία ξεκίνησε το σπιράλ της βίας που έφερε το Ισραήλ και το Ιράν στα πρόθυρα του πολέμου.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βοηθούν στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ιορδανία, τη Συρία και το Ιράκ

Αυτοί οι τρεις αντίπαλοι θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με τη μοίρα της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Τις ώρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά. Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπάιντεν προέβη σε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία δεν έδωσε σαφείς συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί.

Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο μόνος νεκρός που είχε δηλωθεί από την αεροπορική επίθεση ήταν ένα 10χρονο αγόρι στη νότια έρημο του Ισραήλ, από την πιο περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας, τους Βεδουίνους. Μια στρατιωτική βάση στον νότο υπέστη μικρές ζημιές.

Κατά την προετοιμασία της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει ακριβώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα: ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεπαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσινγκτον θα προέτρεπε έντονα εναντίον μιας βιαστικής ισραηλινής απάντησης.

Τι περιμένει το Ιράν

Το Ιράν σαφώς ελπίζει σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη πρότεινε ελπίζοντας ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Ωστόσο, το να τις μετατρέψει σε ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά «γεράκια» θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις».

Ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές.

Ενώ η ζημιά στο Ισραήλ ήταν ελάχιστη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν οφείλεται στην Τεχεράνη, αλλά στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας. Η Ιορδανία κινδύνευσε να προκαλέσει την καταδίκη του αραβικού κόσμου επειδή αναχαίτισε ορισμένα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.

Η κοινή δράση, που προετοιμάστηκε την εβδομάδα πριν από την ιρανική επίθεση, σχεδόν σίγουρα έσωσε ζωές και ίσως απέτρεψε έναν ευρύτερο πόλεμο. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ισραηλινών.

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσινγκτον μπορεί να αντλήσει παρηγοριά από μερικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει σήμερα. Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική ήταν η συνομιλία του Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ «τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.

Ένα τρίτο θετικό σημάδι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν η διαβεβαίωση ενός ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλούνται οι New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του».

Οι αμερικανικές κινήσεις

Η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να υπενθυμίσει στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες και ημέρες τα οφέλη του από το γεγονός ότι άντεξε τη μανία του Ιράν, σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Η επίθεση έχει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή. Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι επίσης πιθανό να διαλύσει τις φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας. Τώρα τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να θεωρηθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ ότι αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο απέναντι στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.


Ειδήσεις σήμερα:

Απερίφραστη η καταδίκη της κυβέρνησης και εμού προσωπικά στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ, λέει ο Μητσοτάκης

Ανάλυση BBC: Τα χειρότερα έπονται αν απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν - Τα δύο σενάρια και το ενδεχόμενο ευθείας σύγκρουσης


Βίντεο: Η στιγμή που μια 39χρονη πέφτει από ύψος 50 μέτρων ενώ έβγαζε φωτογραφία στη Μαύρη Θάλασσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης