Πόλεμος στην Ουκρανία: Επείγουσα ενεργειακή βοήθεια κινητοποιεί η ΕΕ μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επείγουσα ενεργειακή βοήθεια κινητοποιεί η ΕΕ μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές

Η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία προσέφεραν 157 γενήτριες μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

ukraine_power_plant
Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα επείγουσα ενεργειακή βοήθεια για την Ουκρανία, μετά τις στοχευμένες επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές», τονίζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΕ ανταποκρινόμενη σε αυτήν την κρίση κινητοποιεί τώρα επείγουσα ενεργειακή βοήθεια που βρίσκεται καθ' οδόν προς την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, μετά το αίτημα της Ουκρανίας για βοήθεια, η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία προσέφεραν 157 γενήτριες μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Για την περαιτέρω ενίσχυση της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, η ΕΕ έχει επίσης αναπτύξει 10 γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης ισχύος (1MW) από τα δικά της στρατηγικά αποθέματα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας - rescEU, αξίας ύψους 3,57 εκατ. ευρώ. Κάθε μία από αυτές τις ισχυρές γεννήτριες 1 MW έχει τη δυνατότητα να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα μεσαίου μεγέθους νοσοκομείο υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιανς Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Το σχέδιο της Ρωσίας να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι δεν θα πετύχει. Η ΕΕ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία. Στέλνουμε μια νέα παρτίδα γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία από τα αποθέματά μας στο rescEU, τα οποία έχουν ήδη αποδειχθεί κρίσιμο εργαλείο για την ανταπόκριση σε επείγουσες ανάγκες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία».


Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα: 109 περιστατικά σε μία ημέρα - 54 συλλήψεις

Ο Μητσοτάκης «απαντά» στον Κασσελάκη: Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας


Επικοινωνεί κανονικά και συνομιλεί με διαύγεια, λέει ο γιος του Μανώλη Μαυρομμάτη μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης