Τρομοκρατική επίθεση: Γιατί η Ρωσία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ - Αγωνία για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία

Τρομοκρατική επίθεση: Γιατί η Ρωσία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ - Αγωνία για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία

Οι προειδοποιήσεις που ελήφθησαν ως απειλές από τη Μόσχα και η επανάληψη των δηλώσεων περί ουκρανικής ανάμιξης - Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας

moscow-m
Το αποτύπωμά της στη γεωπολιτική σκηνή έχει αφήσει ήδη η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα που καταγράφηκε σε μία συγκυρία κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών κι ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί έντρομη την τραγική λίστα των θυμάτων να αυξάνεται, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. 

Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν κι αναλύθηκαν από το BBC είναι γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, στις αρχές Μαρτίου, για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Ένα άλλο ζήτημα που αναδεικνύει το βρετανικο δίκτυο Skynews αφορά στις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου αλλά και στο πόσο εκτεταμένες θα είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσει. Την ίδια στιγμή, τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε σειρά αναλύσεων για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, που έχει διαπράξει τα τελευταία χρόνια φρικαλεότητες, χωρίς όμως να χτυπά την Ευρώπη, αλλά κυρίως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. 

Η επόμενη μέρα στην Ουκρανία όπως και οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης αλλά και Μόσχας-Άγκυρας τίθενται σε ένα βασικό πλαίσιο προβληματισμού. Δεδομένου ότι η Μόσχα από την πρώτη στιγμή έσπευσε να βάλει το Κίεβο στο κάδρο των ευθυνών κι ακόμη και ο Πούτιν άφησε αιχμές για ανάμιξη, παρά την ανάληψη ευθύνης από τον ISIS, δεν αποκλείεται μία σοβαρή όξυνση στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει ο Ρώσος πρόεδρος θα κρίνει και τη στάση της Ευρώπης που ζητά αποκλιμάκωση, όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Την ίδια στιγμή, η μελλοντική στάση του Πούτιν απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο και το Ισλάμ προβληματίζει την παγκόμια κοινότητα, γι'αυτό και η συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν, η πρώτη με ξένο ηγέτη δεν μπορούσε παρά να μην προκαλέσει ζωηρό πολιτικό σχολιασμό. 

Με μία πρώτη ανάγνωση θα εμήνευε κανείς την ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση ως αντίποινα στις ρωσικές επιδρομές εναντίον ένοπλων ισλαμιστών στην περιοχή της Ινγκουσετίας.

Εκείνο όμως που δύσκολα θα απαντηθεί είναι γιατί οι Ρώσοι αγνόησαν τους Αμερικανούς...

Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, η προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου από τις ΗΠΑ ήταν συγκεκριμένη. Μιλούσαν για «εξτρεμιστές» που είχαν σχέδια στοχοποίησης χώρων όπου συγκεντρώνονται πλήθη, στη Μόσχα. 

Η Ουάσιγκτον είχε κάποιου είδους πληροφόρηση, η οποία σχετιζόταν με τον ISIS, μοιράστηκε τις πληροφορίες με τις ρωσικές Αρχές, όμως το πρόβλημα ήταν ότι η Μόσχα απέρριψε τις προειδοποιήσεις.

Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), για τη στρατιωτική επιχείρηση, όπως επιμένει να την αποκαλεί, στην Ουκρανία. 

Κλείσιμο
Υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε μεταπηδήσει σε «τρομοκρατικές τακτικές» ενώ μίλησε και για «προκλητικές δηλώσεις» και προσπάθειες «αποσταθεροποίησης» από τη Δύση.

Αυτόματα διαφαίνεται το έλλειμμα αξιοπιστίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, καθώς οι προειδοποιήσεις ερμηνεύονται από το Κρεμλίνο ως απειλές. 

Οι αντιφατικοί ισχυρισμοί 

Ο ρωσικός ισχυρισμός ότι η Ουκρανία εμπλέκεται στην επίθεση είναι εντελώς ανεδαφικός, γράφει το Skynews από την πλευρά του.

Η Μόσχα προέβαλε αντιφατικούς ισχυρισμούς για να αφήσει την εντύπωση ότι η Ουκρανία εμπλέκεται, επισημαίνεται δε.

«Υπάρχει η πιθανότητα οι Ρώσοι να χρησιμοποιήσουν μία δήθεν εμπλοκή της Ουκρανίας για να δικαιολογήσουν μια μαζική κινητοποίηση και να ενισχύσουν τον πόλεμό τους στην Ουκρανία» προσθέτει το βρετανικό δίκτυο. 

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, ο ισχυρισμός άχρηστος τον οποίο επέλεξε να αποδώσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Ρώσο ομόλογό του, κατηγορώντας τον για κακή διαχείρηση της τρομοκρατικής επίθεσης λόγω της εμμονής του με την κλιμάκωση της επιθετικότητας στην Ουκρανία. 

Η Δύση, που βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω φόβου επιθέσεων από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα συμπαράστασης στη Ρωσία που κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις επόμενες κινήσεις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μακελειό στη Μόσχα: Ποιος το έκανε; Οι Ουκρανοί λένε οι Ρώσοι, ο Πούτιν λέει το Κίεβο - Εμείς, επιμένει ο ISIS

Κειτ Μίντλετον: Πλήθος κόσμου έξω από το Ουίνδσορ - Αφήνουν λουλούδια και γράμματα συμπαράστασης

Πάτρα: Καταγγελία μητέρας για άγριο bullying στην 14χρονη κόρη της - «Την έπιασαν από τα μαλλιά και της επιτέθηκαν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης