ΗΠΑ: Πράσινο φως από το Ανώτατο δικαστήριο στον νόμο του Τέξας για τους μετανάστες

ΗΠΑ: Πράσινο φως από το Ανώτατο δικαστήριο στον νόμο του Τέξας για τους μετανάστες

Απόφαση-πλήγμα για την πολιτική του Μπάιντεν, που θεωρεί ότι τα ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες δεν είναι ευθύνη των Πολιτειών

texas_border
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε στο Τέξας τη δυνατότητα να εφαρμόσει τον αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νόμο του που επιτρέπει στους αξιωματούχους της Πολιτείας να συλλαμβάνουν και να κρατούν άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Έξι από τους εννέα δικαστές πήραν το μέρος του Τέξας ενώ οι τρεις φιλελεύθεροι του δικαστηρίου διαφώνησαν.

Όπως συμβαίνει συχνά σε επείγοντα αιτήματα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε το σκεπτικό του.

Αν και ο νόμος θα κριθεί και σε ομοσπονδιακό εφετείο, η απόφαση δίνει μια σημαντική -έστω και προσωρινή- νίκη στο Τέξας, επισημαίνει το CNN. Η Πολιτεία τους τελευταίους μήνες είναι σε σύγκρουση με τη κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μεταναστευτική πολιτική. Ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Ο νόμος υπογράφηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ τον περασμένο Δεκέμβριο. O Άμποτ δήλωνε ότι ο νόμος είναι αναγκαίος λόγω της αποτυχίας του Μπάιντεν να επιβάλλει ομοσπονδιακούς νόμους που ποινικοποιούν την παράνομη είσοδο ή επανείσοδο στη χώρα.

Κλείσιμο
Ανάμεσα σε όσους μειοψήφισαν, η δικαστής Σοτομαγιόρ γράφει ότι η απόφαση ανατρέπει την ισορροπία ανάμεσα στο ομοσπονδιακό κράτος και τις Πολιτείες, βάσει της οποίας η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για όσους δεν είναι Αμερικανοί πολίτες. Πέρα από αυτό, γράφει η δικαστής, ο νόμος θα διαταράξει και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.

Πρακτικά η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επιτρέπει την εφαρμογή του νόμου όσο η νομιμότητά του είναι αντικείμενο εξέτασης από ομοσπονδιακό Εφετείο.

Ο νόμος, γνωστός ως SB4, δίνει τη δυνατότητα στην πολιτειακή αστυνομία, όπως και σε τοπικές αστυνομικές δυνάμεις να σταματούν και να συλλαμβάνουν άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό. Οι συλλήψεις μπορούν να γίνουν σχεδόν παντού· εξαιρούνται τα σχολεία, οι δομές υγείας και οι λατρευτικοί χώροι.

Βαρύτατες είναι οι ποινές για όσους συλλαμβάνονται να έχουν μπει στο Τέξας και μετά την απέλασή τους. Σε αυτή την περίπτωση οι ποινές φτάνουν ακόμη και σε κάθειρξη 20 ετών, ανάλογα με το ιστορικό του.



Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα μαστροπείας: Ο «Μάνος», ο «Ζάχος» και οι συνομιλίες που πρόδωσαν τη δράση τους

Κολωνός: Ξεσπά η αδερφή της 12χρονης - «Βιάζεται ένα μωρό από τόσα άτομα και το τέρας υποστηρίζει ότι ήταν ερωτευμένος»

Αράχωβα: «Ήμουν σίγουρη ότι η αλήθεια θα λάμψει» λέει η κτηνίατρος που εξέτασε πρώτη τον Όλιβερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης