Μεταναστευτικό: Ανησυχία από την αύξηση των ροών – Την Κυριακή στο Κάιρο ο Μητσοτάκης

Μεταναστευτικό: Ανησυχία από την αύξηση των ροών – Την Κυριακή στο Κάιρο ο Μητσοτάκης

Περίπου 1.500 αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν στην Κρήτη το τελευταίο τρίμηνο – Πληροφορίες για πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο – Στόχος να οχυρωθούν τα σύνορα με τη Λιβύη

egypt-immigrants-arthrou
Έντονη είναι η μεταναστευτική πίεση που δέχεται από την Αίγυπτο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Για τον σκοπό αυτό, την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου.

Οι Financial Times ανέφεραν σε δημοσίευμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ προς τον Αίγυπτο, ποσό που δεν αποκλείεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Το 1 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα δοθεί εντός του 2024, για να καλυφθούν βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Πέντε δισ., αφορούν προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ για τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου και αφορούν το διάστημα 2025-2027.Επίσης, 1,8 δισ. προορίζονται για προσέλκυση επενδύσεων και 600 εκατομμύρια για τεχνική βοήθεια και μεταναστευτικό (δηλαδή εκπαίδευση συνοριοφυλάκων, κέντρα υποδοχής κλπ).

Το πακέτο βοήθειας έχει στόχο την ενίσχυση της Αιγύπτου και τη στήριξη της οικονομίας της, προκειμένου να οχυρώσει τα σύνορά της με τη Λιβύη, απ’ όπου προέρχεται ο κύριος όγκος των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, οι συγκρούσεις στη Γάζα και στο Σουδάν έχουν σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, καθώς ενδέχεται να επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα και να αυξήσουν τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Στις 1.500 οι αφίξεις στην Κρήτη το τελευταίο τρίμηνο

Το πρόβλημα αφορά ευθέως την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις μεταναστών στο νησί άγγιξαν τις 1.500. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έφτασαν πάνω από 220 μετανάστες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Λιβύη. Μάλιστα, οι ίδιοι αναφέρουν ότι στα παράλια της χώρας τους περίπου 20.000 συμπατριώτες τους περιμένουν για να ταξιδέψουν στο νησί, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου.

«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».

«Όταν κοιτάς προς τα δυτικά, είναι η Λιβύη. Όταν κοιτάς προς το νότο, είναι το Σουδάν, είναι η Ερυθραία. Και έτσι η στρατηγική θέση της Αιγύπτου, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, όπως και η ανάπτυξή της είναι πολύ σημαντική. Η Αίγυπτος απορροφά πολλή μετανάστευση από την αφρικανική ήπειρο. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί λόγοι για να συνεργαστούμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής, Πήτερ Στάνο.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Αίγυπτο σημαντικό εταίρο, εδώ και 20 χρόνια, υπενθυμίζοντας την 20ή επέτειο της συμφωνίας σύνδεσης. 



Ειδήσεις σήμερα:

O Κιμ Γιονγκ Ουν οδήγησε τανκ κατά τη διάρκεια προσομοίωσης μάχης - Δείτε φωτογραφίες

Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Καπουτζίδη: Ζητήματα που αφορούν δικαιώματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές


Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός που παραβίασε STOP στο τροχαίο με τον τραγουδιστή Γιάννη Ξανθόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης