ΗΠΑ: Να χρησιμοποιήσει το Γκουαντάναμο σε περίπτωση μαζικής μετανάστευσης από την Αϊτή σχεδιάζει η Ουάσινγκτον

ΗΠΑ: Να χρησιμοποιήσει το Γκουαντάναμο σε περίπτωση μαζικής μετανάστευσης από την Αϊτή σχεδιάζει η Ουάσινγκτον

Με τους πολίτες της Αϊτής να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους βλέποντας τις ένοπλες συμμορίες να κάνουν κουμάντο στη χώρα, το επιτελείο του Μπάιντεν λαμβάνει έκτακτα μέτρα

guantanamo_prison
Τη φυλακή - κολαστήριο Γκουαντάναμο στην Κούβα εξετάζει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε περίπτωση που υπάρξει επέλαση μεταναστών από την Αϊτή, εν μέσω ταραχών στην χώρα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρει το CNN.

Εδώ και χρόνια, ο κόλπος του Γκουαντάναμο στην Κούβα, που βρίσκεται περίπου 321 χιλιόμετρα από την Αϊτή, έχει ένα κέντρο μεταναστών για να κρατήσει τους μετανάστες πριν τους επιστρέψει στην Αϊτή ή σε κάποια τρίτη χώρα.

Το κέντρο, το οποίο είναι ξεχωριστό από το σημείο όπου κρατούνται οι ύποπτοι για τρομοκράτες, έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, το 2010, η Ουάσινγκτον είχε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχθεί Αϊτινούς σε περίπτωση που θελήσουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Πάντως, οι μετανάστες από την Αϊτή πιθανότατα θα επιχειρούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω της Φλόριντα δια θαλάσσης, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι που μπορεί να είναι επικίνδυνο με την Ουάσινγκτον να σχεδιάζει μέτρα για να παραλάβει τους παράνομους μετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρει στο Γκουαντάναμο.

Όπως σχολιάζει το CNN, η κυβέρνηση της Αϊτής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τότε που ένοπλες συμμορίες επιτέθηκαν στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας στο Πορτ-ο-Πρενς στις αρχές του μήνα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπάλληλους με αποτέλεσμα περίπου 3.500 κρατούμενοι να καταφέρουν να δραπετεύσουν.

Οι ένοπλες συμμορίες ελέγχουν τώρα το 80% της πρωτεύουσας της Αϊτής, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το χάος που επικρατεί στη χώρα έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια Αντιτρομοκρατική Ομάδα Ασφάλειας Ναυτικού Στόλου (FAST) στην Αϊτή για να υποστηρίξουν την ασφάλεια στην αμερικανική πρεσβεία στο Πορτ-ο-Πρενς, μετά την εκκένωση του μη απαραίτητου προσωπικού το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Άριελ Χένρι, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για μία μεταβατική κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, λαμβάνει έκτακτα μέτρα για το ενδεχόμενο μαζικής μετανάστευσης πολιτών από την Αϊτή.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης αναπτύσσει 250 αστυνομικούς και ναυτικό στόλο στα νότια ύδατα της Φλόριντα, προκειμένου να βάλει «φρένο» σε ένα πιθανό κύμα μεταναστών από την Αϊτή.

«Καμία πολιτεία δεν έχει κάνει περισσότερα... δεν μπορούμε να έχουμε παράνομους μετανάστες στη Φλόριντα», δήλωσε χθες ο Ρον ΝτεΣάντις.


Ειδήσεις σήμερα:

Η σύζυγος του Κώστα Χαρδαβέλλα αποκάλυψε: Έχει χάσει τη φωνή του, έχει βυθιστεί στη σιωπή

Το Scorpios Music Bar είναι το απόλυτο viral του ελληνικού TikTok - Οι διάσημοι που το μιμούνται


Μπάιντεν και Τραμπ ξεκινούν τη μακρά προεκλογική τους εκστρατεία - «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» νιώθουν ψηφοφόροι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης