Τα… μυστήρια της Γάζας: Η θαλάσσια πλατφόρμα που χτίζουν οι ΗΠΑ και ο στρατηγικής σημασίας Highway 749 των Ισραηλινών

Τα… μυστήρια της Γάζας: Η θαλάσσια πλατφόρμα που χτίζουν οι ΗΠΑ και ο στρατηγικής σημασίας Highway 749 των Ισραηλινών

Οι Ισραηλινοί χτίζουν δρόμο που διασχίζει τη Γάζα χωρίς να ενημερώσουν για τη χρήση του - Ανησυχία στο αμερικανικό Πεντάγωνο για πιθανή επίθεση της Χαμάς στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο - «Δεν μπορούν οι Παλαιστίνιοι να περιμένουν 60 μέρες» λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις

gaza-gefyra-dromos-1
Ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη Μέση Ανατολή το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή της περιβόητης πλέον πλωτής πλατφόρμας που θα χρησιμεύσει σαν γέφυρα για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί φοβούνται τυχόν επίθεση της Χαμάς στην πλατφόρμα ενώ βλέπουν παράλληλα το Ισραήλ να κατασκευάζει έναν μυστηριώδη δρόμο εντός της Γάζας.

Το πλοίο υποστήριξης, το General Frank S Besson, απέπλευσε από στρατιωτική βάση στην πολιτεία της Βιρτζίνια το Σάββατο. Το αμερικανικό πλοίο αναχώρησε «λιγότερο από 36 ώρες» μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν. Μεταφέρει «τον πρώτο εξοπλισμό για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας για την παράδοση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών προμηθειών» στη Γάζα, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 60 ημέρες για να κατασκευαστεί η προβλήτα με τη βοήθεια 1.000 στρατιωτών - κανένας από τους οποίους δεν θα βγει στην ξηρά. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι όσοι υποφέρουν στη Γάζα δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ.

Κλείσιμο
platforma-1
Αυτή η εικόνα, η οποία διατίθεται από το Υπουργείο Άμυνας, δείχνει τη γέφυρα που συνδέεται με μια παραλία στην Αυστραλία το 2023. (/U.S. Army)

Η γέφυρα δύο λωρίδων, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, θα οδηγηθεί σε μια περιοχή αποβίβασης στην ξηρά και θα στερεωθεί στο έδαφος από μη αμερικανικό προσωπικό, το οποίο ο Ryder δεν κατονόμασε. Στη συνέχεια, φορτηγά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φράγμα για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τη βοήθεια.

Η Ουάσινγκτον συντονίζεται με άλλες χώρες της περιοχής, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες για να καθορίσει πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια μόλις φτάσει στην ξηρά, δήλωσε ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.. Το αμερικανικό προσωπικό θα παραμείνει είτε στην γέφυρα είτε στα πλοία, είπε.

Ερωτηθείς αν το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς θα στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανοιχτά, ο Ράιντερ είπε ότι αυτό είναι "σίγουρα πιθανό". Πρόσθεσε ότι "αν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό, τότε... θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παράδοση βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη θα μπορούσε να γίνει ανεμπόδιστα".

Live: Pentagon briefing with Air Force Maj. Gen. Pat Ryder
Το απόγευμα αναχωρεί το πρώτο πλοίο από την Κύπρο

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος που θα μεταφέρει πλωτή πλατφόρμα, φορτωμένη με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια».

Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι το πλοίο, το οποίο είναι ήδη φορτωμένο με περίπου 150 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ των οποίων τρόφιμα, αναμένεται να αναχωρήσει το απόγευμα, αφού πρώτα δοθεί η έγκριση του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι για λόγους ασφαλείας δεν θα δημοσιοποιηθεί η ώρα αναχώρησης του πλοίου, το οποίο αναμένεται να πάρει μέχρι και δύο μέρες μέχρι να φτάσει στη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό σκάφος θα μεταφέρει την πλωτή πλατφόρμα «MMS ARΙS» πάνω στην οποία είναι φορτωμένη η ανθρωπιστική βοήθεια.

Δείτε βίντεο:
Λιμάνι Λάρνακας - Φόρτωση φορτίου για Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Γάζα
Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκληρώνουν την κατασκευή ενός… μυστηριώδους δρόμου δρόμου σε όλο το πλάτος της Γάζας, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες. Ο δρόμος αυτός διασχίζει τη βόρεια Γάζα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που επαληθεύτηκαν από το BBC.

Οι IDF δήλωσαν στο BBC ότι προσπαθούν να αποκτήσουν «επιχειρησιακό έρεισμα» και να διευκολύνουν τη μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού. Αλλά ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως φράγμα, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά. Άλλοι είπαν ότι φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου για παραμονή στη Γάζα και μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

dromos-gaza-55


Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε ένα μεταπολεμικό όραμα στο οποίο το Ισραήλ θα ελέγχει την ασφάλεια στη Γάζα επ' αόριστον. Διεθνείς ηγέτες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν το Ισραήλ να μην εκτοπίσει μόνιμα τους Παλαιστίνιους ή να μειώσει το μέγεθος της Γάζας.

Τι γνωρίζουμε για τον δρόμο:

Διατρέχει τη βόρεια Γάζα, με τις κεντρικές και νότιες περιοχές να βρίσκονται κάτω από αυτόν.
Ξεκινά από τον συνοριακό φράχτη της Γάζας με το Ισραήλ κοντά στο κιμπούτς Nahal Oz και καταλήγει κοντά στην ακτή.

Διασταυρώνεται επίσης με τους δρόμους Salah al-Din και al-Rashid, τις δύο κύριες αρτηρίες που διασχίζουν την περιοχή.

Παρόλο που υπάρχει ένα δίκτυο δρόμων που συνδέει ανατολικά και δυτικά, η νέα διαδρομή των IDF είναι η μόνη που διασχίζει αδιάκοπα τη Γάζα.

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το BBC αποκαλύπτει ότι οι IDF έχουν κατασκευάσει πάνω από 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) νέων οδικών τμημάτων για να ενώσουν δρόμους που προηγουμένως δεν είχαν συνδεθεί.

Ο νέος δρόμος είναι φαρδύτερος από έναν τυπικό δρόμο στη Γάζα, εξαιρουμένου του Salah al-Din.

Η ανάλυση εικόνων δείχνει επίσης ότι κτίρια κατά μήκος της διαδρομής, τα οποία φαίνεται να είναι αποθήκες, κατεδαφίστηκαν από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο δρόμος εκτείνεται σε μια περιοχή που στο παρελθόν είχε λιγότερα κτίρια και ήταν λιγότερο πυκνοκατοικημένη από άλλα μέρη της Γάζας.

Βρίσκεται επίσης κάτω από μια πρόχειρη και ελικοειδή διαδρομή που χρησιμοποιούσαν οι IDF για να κινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Ένα ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι αναφέρθηκε στη διαδρομή τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι είχε την κωδική ονομασία "Highway 749". Ένας δημοσιογράφος του καναλιού 14 ταξίδεψε κατά μήκος τμημάτων της διαδρομής με τον ισραηλινό στρατό.

dromos-gaza-2


Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο Highway 749

Αναλυτές της Janes, μιας εταιρείας αμυντικών πληροφοριών, δήλωσαν ότι ο τύπος του μη ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος που φαίνεται στο βίντεο του καναλιού 14, ήταν κατάλληλος για ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι IDF δεν υπεισήλθαν σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες στην ανακοίνωσή τους. "Στο πλαίσιο της χερσαίας επιχείρησης, οι IDF χρησιμοποιούν μια επιχειρησιακή διαδρομή διέλευσης", ανέφερε.

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Jacob Nagel, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και πρώην σύμβουλος ασφαλείας του κ. Νετανιάχου, δήλωσε στο BBC Arabic ότι ο στόχος της νέας διαδρομής ήταν να παρέχει γρήγορη πρόσβαση στις δυνάμεις ασφαλείας κατά την αντιμετώπιση νέων απειλών.
Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο-ντοκουμέντο: Καρέ-καρέ τα δευτερόλεπτα της μοιραίας σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη

Νάντια Χαλαμανδάρη: Η τραγική απώλεια του 49χρονου συζύγου της, πρίγκηπα της Ισπανίας από επιπλοκές κορωνοϊού και γρίππης

Νέος πόλεμος των Άστρων: Οι ΗΠΑ πάτησαν ξανά στη Σελήνη , αλλά ήρθαν δεύτεροι μετά την Ινδία - Η κούρσα για επανδρωμένη αποστολή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης