Γερμανία - Ρωσία: Για «παράλογο πόλεμο πληροφοριών» κατηγορεί το Βερολίνο τη Μόσχα μετά τη διαρροή συνομιλιών

Γερμανία - Ρωσία: Για «παράλογο πόλεμο πληροφοριών» κατηγορεί το Βερολίνο τη Μόσχα μετά τη διαρροή συνομιλιών

Η Ρωσία δημοσίευσε ηχογραφημένη συνομιλία υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία - Για εξηγήσεις κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Γερμανίας

boris_pistorius_m
Λεκτικός πόλεμος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους μετά τη δημοσιοποίηση σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνομιλιών που φέρεται να έχουν διεξαχθεί ανάμεσα σε Γερμανούς αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Ρωσία εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή.

Ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ έφτασε σήμερα το πρωί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να κάνει σχόλια σε δημοσιογράφους. Το Κρεμλίνο φέρεται να του ζήτησε εξηγήσεις με βάση το περιεχόμενο των υποκλοπών.  Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε, πάντως, ότι ο πρεσβευτής της εκλήθη  για το θέμα των ηχογραφημένων εμπιστευτικών συνομιλιών. «Ο πρεσβευτής μας είχε σήμερα το πρωί προβλεπόμενο από καιρό ραντεβού στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν εκλήθη ή όχι ο Γερμανός πρέσβης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως είχαν μεταδώσει νωρίτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματικούς, στη διάρκεια της οποίας ακούγονται να συζητούν για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και για ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Κιέβου σε γέφυρα στην Κριμαία.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι διεξάγει «πόλεμο πληροφοριών» που έχει στόχο την πρόκληση διαίρεσης στη χώρα του, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τη δημοσίευση στη Ρωσία της ηχογραφημένης αυτής συνομιλίας υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματικών.

Επιπλέον θεώρησε παράλογες τις κατηγορίες του Κρεμλίνου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Η θέση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα «την άμεση ανάμειξη» της Δύσης στην Ουκρανία μετά τη δημοσιοποίηση σε social media της Ρωσίας φερόμενων ως συνομιλιών ανάμεσα σε Γερμανούς αξιωματικούς για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες αυτές, η αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε από το Βερολίνο, δείχνουν «για άλλη μια φορά την άμεση ανάμειξη της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η ίδια η ηχογράφηση μαρτυρά ότι στους κόλπους της Μπούντεσβερ (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) συζητούνται ενδελεχώς και συγκεκριμένα σχέδια εξαπόλυσης πληγμάτων στο ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι «όλα είναι κάτι παραπάνω από προφανή».

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι δεν είναι σαφές αν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία ή αυτό αποτελεί μέρος κρατικής πολιτικής.

Η θέση του Βερολίνου: Πόλεμος πληροφοριών από τη Ρωσία

Ήδη από το Σάββατο, η κυβέρνηση του Βερολίνου επιβεβαίωσε ότι η ηχογράφηση αυτή είναι αυθεντική και ότι «υπεκλάπη» δηλώνοντας πως ερευνά το θέμα.

Χθες, στην πρώτη του αντίδραση μετά τη δημοσίευση στη Ρωσία της ηχογραφημένης συνομιλίας, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει «πόλεμο πληροφοριών», που έχει στόχο την πρόκληση διαίρεσης και τη αποσταθεροποίηση της χώρας του.

Στη συνομιλία αυτή, οι μετέχοντες συζητούν ιδίως για την υπόθεση παράδοσης στο Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», γερμανικής κατασκευής, όπως και στο τι θα χρειαζόταν για να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να τους χρησιμοποιήσουν και στον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους.

Το περιεχόμενό τους φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Βερολίνου, καθώς η Γερμανία αρνείται επισήμως να παραδώσει πυραύλους «Taurus» στο Κίεβο, επικαλούμενο κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.


Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ»

Ταϊλάνδη: Πιλότος έγινε... μαιευτήρας εν πτήσει και βοήθησε μια επιβάτιδα να γεννήσει

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 70χρονος που θώπευσε ανήλικη με νοητική υστέρηση - Τη φίλησα σαν την κόρη μου, είπε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης