Γερμανία: Σάλος για τη φρεγάτα που πήγε να καταρρίψει drone των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα - Έχει και έλλειψη πυρομαχικών!

Γερμανία: Σάλος για τη φρεγάτα που πήγε να καταρρίψει drone των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα - Έχει και έλλειψη πυρομαχικών!

Σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ώρα που ο Τύπος μιλά για «ντροπιαστικό περιστατικό» - Το drone έχει αξία άνω των $30 εκατ. - Πώς αποκαλύφθηκε το πρόβλημα με τα πυρομαχικά

frigate_hessen
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η αποστολή της φρεγάτας «Έσση» στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά το χθεσινό περιστατικό με την παραλίγο κατάρριψη αμερικανικού drone αξίας 30 εκατ. δολλαρίων που πετούσε στην περιοχή.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη ενώ από την πλευρά της Bundeswehr, των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζεται ότι το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας ενήργησε «σύμφωνα με τις διαδικασίες». Επιπλέον, πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με το εάν η «Έσση» διαθέτει επάρκεια πυρομαχικών προκειμένου να επιτελέσει τον ρόλο της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «Ασπίδες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της BILD, οι ένοπλες δυνάμεις, όπως οφείλουν, έστειλαν κατεπείγουσα και λεπτομερή αναφορά προς το προεδρείο της Επιτροπής 'Αμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ενημερώνοντας για τα δύο drones των Χούθι που είχαν καταρριφθεί από την φρεγάτα «Έσση» στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά όχι και για το ατυχές περιστατικό με την παραλίγο κατάρριψη του drone των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η γερμανική φρεγάτα άνοιξε δύο φορές πυρ εναντίον του drone, αλλά αστόχησε, για να διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι επρόκειτο για αμερικανικό μέσο.

«Οι πανηγυρικές αναφορές κυκλοφορούν αμέσως, αλλά τα δυσάρεστα νέα σπρώχνονται κάτω από το χαλί. Αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνεται ο (υπουργός 'Αμυνας) Μπόρις Πιστόριους τον όρο "κοινοβουλευτικός στρατός" - ως μια διαδρομή για το εγώ του και όχι ως υπεύθυνη ενημέρωση του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο αρμόδιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για θέματα 'Αμυνας Φλόριαν Χαν, ενώ ο ειδικός του CDU σε αμυντικά θέματα Ίνγκο Γκεντέχενς δήλωσε «εξοργισμένος» και ανέφερε ότι η συμπεριφορά του υπουργού 'Αμυνας προκαλεί την αγανάκτηση των βουλευτών. «Οι βουλευτές έδωσαν την έγκρισή τους για την συμμετοχή της φρεγάτας στις επιχειρήσεις και γι' αυτό και πρέπει στη συνέχεια να είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλα», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Σύμφωνα πάντως με τον επιθεωρητή του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού Γιαν Κρίστιαν Κάακ, το πλήρωμα της φρεγάτας «Έσση» ενήργησε «όπως ακριβώς προβλέπουν οι διαδικασίες», καθώς το αμερικανικό drone, ελλείψει άλλης ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκε «εχθρικό» και οι βολές έγιναν σε συνεννόηση με την διοίκηση. «Θα είχα ενεργήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο κ. Κάακ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa και συνεχάρη τα μέλη του πληρώματος.

Ο κ. Χαν επιπλέον δήλωσε σήμερα ότι η «Έσση» θα αντιμετωπίσει σύντομα πρόβλημα πυρομαχικών, επειδή «για ορισμένα από τα πυρομαχικά δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυνατότητα παραγωγής από την βιομηχανία». Όταν εξαντληθούν τα αποθέματα, συνέχισε ο αρμόδιος της Χριστιανικής Ένωσης για θέματα 'Αμυνας, «το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα μπορεί να τα αναπληρώσει και έτσι η φρεγάτα θα πρέπει να αποσυρθεί».

Η Bundestag ενέκρινε την αποστολή χωρίς προφανώς να γνωρίζει ότι υπήρχε πρόβλημα με τα πυρομαχικά, σημείωσε, ενώ ο κ. Γκεντέχενς πρόσθεσε ότι «κάθε περιττή βολή αποτελεί πρόβλημα και έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρησιακή ικανότητα της φρεγάτας μας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε τα σχετικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτονται τώρα από τα ΜΜΕ. «Θα αναπληρώσουμε τα πυρομαχικά το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο επιθεωρητής του Πολεμικού Ναυτικού, απορρίπτοντας τις κατηγορίες.

Σε συνέντευξή του ωστόσο στην ραδιοτηλεόραση Βόρειας Γερμανίας NDR, ο διοικητής της μεγαλύτερης ναυτικής μονάδας μάχης ναύαρχος 'Αξελ Σουλτς προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή να ξεμείνουμε από πυρομαχικά υψηλής ποιότητας» και επισημαίνει ότι, σε αυτή την περίπτωση, «η αποστολή για μας θα έχει τελειώσει ούτως ή άλλως, καθώς δεν μπορούμε να στέλνουμε πλοία οπουδήποτε χωρίς πυρομαχικά». Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν κινδυνεύουν τα μέλη του πληρώματος, αλλά παραδέχθηκε ότι «εκπέμπεται μήνυμα αδυναμίας».

Ως σημαντικότερο πρόβλημα ο Γερμανός ναύαρχος ανέδειξε την έλλειψη προσωπικού, γεγονός το οποίο, όπως είπε, αναγκάζει τα υπάρχοντα πληρώματα π.χ. να μένουν στη θάλασσα ακόμη και επί 230 ημέρες, «κάτι που καθιστά αυτή τη δουλειά ακόμη λιγότερο ελκυστική».

Το χρονικό της γκάφας

Υπενθυμίζεται ότι το απίστευτο διπλό ατύχημα για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό στα ανοιχτά της Υεμένης μετέδωσε η Bild η οποία χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ντροπιαστικό».Τα συστήματα ραντάρ του γερμανικού πολεμικού πλοίου «Hessen» ή «Έσση» αναγνώρισαν λανθασμένα ως εχθρικό ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έκανε κύκλους από πάνω του. Τότε η φρεγάτα εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον του. Στην πραγματικότητα, όμως, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper (άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ). Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, οι δύο γερμανικοί πύραυλοι αναχαίτισης SM2 δεν κατάφεραν να φτάσουν στο στόχο τους για τεχνικούς λόγους και συνετρίβησαν στη θάλασσα χωρίς να πετύχουν τίποτα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper πετούσε σε ύψος 12.000 μέτρων. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του γερμανικού αντιαεροπορικού πυραύλου SM-2 είναι πάνω από 20.000 μέτρα.
mq-9-reaper-900x600
Ένα MQ-9 Reaper drone του αμερικανικού στρατού
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Στέμπφλε επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στοχοποιήθηκε και δέχθηκε πυρά δεν μπορούσε αρχικά να αποδοθεί σε κανένα από τα συμμαχικά κράτη. Το "Hessen" επιχείρησε στη συνέχεια να καταρρίψει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά δεν τα κατάφερε. «Η υπόθεση έχει διαλευκανθεί, καθώς δεν επρόκειτο για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ήταν εχθρικό, όπως αποδείχθηκε μόνο εκ των υστέρων», είπε.

Ο Στέμπφλε δεν είπε σε ποια χώρα αποδόθηκε στη συνέχεια το drone. Ωστόσο, ο στρατιωτικός αναλυτής Thomas Wiegold αποκάλυψε την προέλευση και τον τύπο του drone. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας τόνισε την Τετάρτη ότι είχε γίνει ερώτημα της "Hessen" προς τα συμμαχικά κράτη πριν από την εκτόξευση χωρίς ωστόσο να λάβει επιβεβαίωση. Μόνο αργότερα προέκυψε ότι επρόκειτο για μη δηλωμένο drone.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή πετούν αμερικανικά πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ειδήσεις σήμερα:


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ξεκινούν τρεις ημέρες με καταιγίδες - Πού θα χτυπήσουν

Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Αλίκη Βουγιουκλάκη «ξανά μαζί» σε μουσείο κέρινων ομοιωμάτων


Επιχείρηση Illuminati: Aκόμη δύο συλλήψεις μελών της σπείρας που πλαστογραφούσε έγγραφα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης