Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκε ο ναρκέμπορας Ridouan Taghi

Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκε ο ναρκέμπορας Ridouan Taghi

Ο Ολλανδός βαρόνος των ναρκωτικών, Ridouan Taghi, καταδικάστηκε την Τρίτη σε ισόβια κάθειρξη για μια σειρά δολοφονιών που διαπράχθηκαν από τη συμμορία του και συγκλόνισαν την Ολλανδία.

drug
Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν την εκστρατεία δολοφονιών ως μία «καλοσυντονισμένη φονική μηχανή».

Ο 46χρονος Taghi είναι ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές κοκαΐνης στην Ολλανδία και φέρεται ως ο εγκέφαλος της ομάδας με την ονομασία Mocro-Maffia, μιας μαροκινο-ολλανδικής συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος με έδρα το Άμστερνταμ.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το δικαστήριο ήταν εξαιρετικά αυστηρά, με τους δικαστές και τους εισαγγελείς να ζητούν να μην κατονομαστούν. Τουλάχιστον τρία άτομα που συνδέονταν άμεσα με τη μεγάλη εξαετή δίκη, γνωστή ως «Δίκη Μαρένγκο», έχουν σκοτωθεί. «Καταδικάζουμε τους 17 υπόπτους. Ο Ridouan Taghi καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη», δήλωσε ένας δικαστής στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ.

Ο Taghi ήταν ο «αδιαμφισβήτητος ηγέτης» αυτού που ο δικαστής αποκάλεσε «οργάνωση δολοφονιών».

«Αποφάσιζε ποιος θα σκοτωνόταν και δεν λυπήθηκε κανέναν», είπε ο δικαστής, του οποίου το πρόσωπο δεν εμφανίστηκε σε τηλεοπτική μετάδοση. «Το μέγεθος της ταλαιπωρίας που προκάλεσε ο Taghi στα θύματα και στα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι σχεδόν αδιανόητο».

Σε δεκαέξι ακόμα υπόπτους επιβλήθηκαν ποινές από ισόβια έως ένα έτος και εννέα μήνες. Η ποινή του Taghi μπορεί να επανεξεταστεί μετά από 25 χρόνια. Ο Taghi δεν ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος ενός άλλου υπόπτου, ονόματι Said R., δήλωσε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής της ισόβιας κάθειρξης.

Ο Taghi φέρεται να διέταξε μια σειρά από «εκκαθαρίσεις»

Ο Taghi, ο οποίος ήταν κάποτε ο πλέον καταζητούμενος φυγάς της Ολλανδίας, συνελήφθη στο Ντουμπάι το 2019.
Το BBC ανέφερε τότε ότι ο Taghi συνελήφθη εισερχόμενος στο Ντουμπάι με πλαστή ταυτότητα και κρατήθηκε βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης ως ύποπτος για πολλαπλές δολοφονίες και διακίνηση ναρκωτικών. Χαρακτηρίστηκε από την αστυνομία ως ένας από τους «πιο επικίνδυνους ανθρώπους» στον κόσμο και ήταν ύποπτος για τη διάπραξη μιας σειράς από ανθρωποκτονίες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του δικηγόρου Derk Wiersum. Ο Taghi πιστεύεται ότι ζούσε στο Ντουμπάι με τη σύζυγό του και τα έξι παιδιά του, ανέφερε το BBC.

Παρά το γεγονός ότι κρατούνταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, οι εισαγγελείς λένε ότι συνέχισε να κινεί τα νήματα, στέλνοντας μυστικά μηνύματα στα πρωτοπαλίκαρα του έξω από τη φυλακή.

Κλείσιμο
Αστυνομικοί οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια και φορώντας μάσκες προσώπου φρουρούσαν το δικαστήριο, ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας έκαναν κύκλους πάνω από το κτήριο, όπως παρατήρησαν οι ανταποκριτές του AFP.

drug2
Ένας αστυνομικός παρακολουθεί την άφιξη ενός οχήματος στο «The Bunker», ένα υψίστης ασφαλείας δικαστήριο στο Άμστερνταμ Όσντορπ, όπου ο κύριος ύποπτος, Ridouan Taghi, κατηγορείται ως ο αρχηγός μιας εξαιρετικά βίαιης συμμορίας που φέρεται να έχει διαπράξει πολλαπλές δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας. Φωτ.: REMKO DE WAAL/ANP/AFP via Getty Images.


Ο Taghi και οι άλλοι 16 κατηγορούμενοι δεν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για τις τρεις δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης τους.

Αντιμετώπισαν έξι κατηγορίες για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 13 επιθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2015 και 2017, κυρίως εναντίον ατόμων που υποπτεύονταν ότι είχαν γίνει πληροφοριοδότες της αστυνομίας.

Την Τρίτη, ο Taghi καταδικάστηκε για πέντε δολοφονίες, μεταξύ αυτών για τη δολοφονία ενός άνδρα ονόματι Hakim Changachi, ο οποίος πυροβολήθηκε κατά λάθος στην Ουτρέχτη το 2017, ενώ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο στόχος ήταν κάποιος άλλο μέλος του υποκόσμου.

«Ο Taghi ήταν υπεύθυνος για το λάθος», δήλωσε ο δικαστής.

«Θα πρέπει πάντα να φοβάσαι και τη σκιά σου»

Λίγο αργότερα η αστυνομία αποκάλυψε πως ένα από τα ύποπτα μέλη της συμμορίας, ο Nabil B., παραδόθηκε και συμφώνησε να γίνει ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας.

Ακολούθησε ένα νέο κύμα βίας που συγκλόνισε το έθνος αφήνοντας πίσω τρεις ανθρώπους νεκρούς.

Ο αδελφός του Nabil B. δολοφονήθηκε το 2018, ο δικηγόρος του, Derk Wiersum, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του το 2019 και ο διακεκριμένος Ολλανδός δημοσιογράφος ειδικός σε θέματα εγκληματικότητας, Peter R. de Vries, δολοφονήθηκε το 2021.
Ο de Vries λειτουργούσε ως σύμβουλος του Nabil B. κατά τη στιγμή της δολοφονίας του και είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι βρισκόταν στη λίστα θανάτου του Taghi.

Ο δικαστής δήλωσε ότι η κατάθεση του Nabil B. οδήγησε σε καταδικαστικές αποφάσεις για πέντε δολοφονίες που διαφορετικά δεν θα είχαν εξιχνιαστεί.

Aφού του επέβαλε μειωμένη ποινή, ο δικαστής πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ζήσεις με την πραγματικότητα ότι θα πρέπει πάντα να φοβάσαι και τη σκιά σου».

Ο Taghi αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και δήλωσε ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για μια «ψεύτικη δίκη θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, αστυνομικών και υγειονομικών».

Κανένας από τους υπόπτους δεν έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία καθυστέρησε λόγω αρκετών δραματικών εξελίξεων.

Η δικηγόρος του Taghi, Inez Weski, συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο, με τους εισαγγελείς να την κατηγορούν για μεταφορά μηνυμάτων μεταξύ του πελάτη της και ατόμων εκτός φυλακής. Διορίστηκαν νέοι δικηγόροι για τον Taghi, οι οποίοι ωστόσο παραιτήθηκαν αργότερα.

Η δικογραφία αποτελούνταν από περισσότερες από 800 σελίδες με στοιχεία όχι μόνο από τον Nabil B., αλλά και από συνομιλίες μέσω κρυπτογραφημένων τηλεφώνων, τα οποία ονομάζονται Pretty Good Privacy (PGP) τηλέφωνα και συχνά προτιμώνται από εγκληματικές οργανώσεις.

Τον Νοέμβριο του 2022, οι αρχές επιβολής του νόμου από έξι διαφορετικές χώρες συνεργάστηκαν για να εξουδετερώσουν ένα «σούπερ καρτέλ» εμπόρων ναρκωτικών, το οποίο φέρεται να ελέγχει περίπου το ένα τρίτο του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη. Ανώνυμη πηγή της Europol δήλωσε στο AFP ότι ένα «μεγάλο ψάρι», ένας Ολλανδός ύποπτος με διασυνδέσεις με τον Taghi, βρισκόταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Πηγή: CBS NEWS
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης