Συναγερμός στο Πλίμουθ: Εκκενώνεται μέρος της πόλης για την απομάκρυνση βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Συναγερμός στο Πλίμουθ: Εκκενώνεται μέρος της πόλης για την απομάκρυνση βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Λόγο για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης σε καιρό ειρήνης, μετά τον Πόλεμο, κάνουν οι τοπικές Αρχές - Επηρεάζονται πάνω από 3.200 άτομα - Η 500 κιλών βόμβα θα εξουδετερωθεί στη θάλασσα της Μάγχης

plymouth_ekkenosi
Συναγερμός σήμανε νωρίτερα σήμερα στο Πλίμουθ, μια πόλη περίπου 270.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Αγγλία, έπειτα από επείγον μήνυμα που εστάλη στις κινητές συσκευές αρκετών εξ αυτών και τους ζητούσε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αιτία, μια βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στον κήπο ενός σπιτιού, για την οποιά οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να απομακρυνθεί και να εξουδετερωθεί.

Plymouth bomb evacuation as major incident declared


Το μήνυμα ζητούσε από κατοίκους να φύγουν από τις οικίες τους και τους υπάλλήλους να αφήσουν τα γραφεία τους το αργότερο μέχρι τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε μια - όπως χαρακτηρίστηκε - από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις της Βρετανίας σε καιρό ειρήνης, ώστε να υλοποιηθεί η επιχείρηση του στρατού για την απομάκρυνση του 500 κιλών πυρομαχικού και την εξουδετέρωσή του εντός της θάλασσας.

sms_plymouth


Οι ειδικοί έκριναν ότι η βόμβα θα προκαλούσε πολύ μεγάλη ζημιά αν την εξουδετέρωναν εκεί που τη βρήκαν, καταστρέφοντας ενδεχομένως πολλά σπίτια και θέτοντας σε κίνδυνο ζωές.

Αντ' αυτού, 1.200 ιδιοκτησίες εκκενώθηκαν και τέθηκε σε εφαρμογή ένας κλοιός 300 μέτρων, ώστε η εκρηκτική ύλη να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και να οδηγηθεί αργά - αργά μέσα από τους στενούς δρόμους της πόλης ως τη θάλασσα.

Στη συνέχεια, θα τοποθετηθεί σε ένα σκάφος μέσω του λιμενοβραχίονα Torpoint Ferry, θα πέσει στη Μάγχη και θα πυροδοτηθεί μόλις περάσει με ασφάλεια τον κυματοθραύστη του Πλίμουθ.

Κλείσιμο


Παρά το μήνυμα με τη γενική εντολή εκκένωσης που εστάλη σήμερα σε τουλάχιστον 3.250 άτομα, η αστυνομία του Ντέβον και της Κορνουάλης παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να «αναγκάσει» τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ένας ντόπιος που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται εντός του κλοιού δήλωσε ότι παραμένει στον χώρο του σπιτιού του, ενώ η βόμβα απομακρύνεται. Ωστόσο, πλήθος ανθρώπων που μεταφέρουν βαλίτσες, τσάντες με ψώνια και κατοικίδια εθεάθησαν να εγκαταλείπουν την περιοχή πεζοί.

Η γιγαντιαία βόμβα, που έριξε η Λουφτβάφε του Χίτλερ στοχεύοντας τη ναυτική βάση του Πλίμουθ και τα εργοστάσια της περιοχής κατά τη διάρκεια της γερμανικής εκστρατείας κατά του Ηνωμένου Βασιλείου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε από έναν άντρα που έσκαβε στον κήπο του σπιτιού του, στη διάρκεια εργασιών επέκτασης του οικήματος.

Στην επιχείρηση εκκένωσης συμμετέχουν πάνω από 1.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, ακτοφύλακες και εθελοντές, ενώ η οδηγία που δόθηκε στους κατοίκους είναι πως μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέτα τις 5 το απόγευμα.


Ειδήσεις σήμερα:

Χατζηδάκης στο TikTok: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα ολοκληρωθεί βρέξει - χιονίσει

Εξιτήριο για τη Ζωζώ Σαπουντζάκη από το νοσοκομείο μετά από ημέρες νοσηλείας


Στην οικογένεια αποκαλούμαστε όλοι αδέρφια, έχω διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, λέει ο παλαιοχριστιανός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης