ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων για τη χρήση κακόβουλου λογισμικού της διαβόητης συμμορίας Lockbit

ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων για τη χρήση κακόβουλου λογισμικού της διαβόητης συμμορίας Lockbit

Έχει στοχεύσει περισσότερα από 2.000 θύματα σε όλον τον κόσμο, αποσπώντας περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια σε καταβολές λύτρων και απαιτώντας αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια

pc
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν σήμερα κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων υπηκόων για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού (ransomware) της διαβόητης συμμορίας ηλεκτρονικού εγκλήματος Lockbit εναντίον εταιρειών και ομάδων σε όλον τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το κατηγορητήριο δημοσιοποιήθηκε καθώς αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες συναντήθηκαν στο Λονδίνο, όπου ανακοίνωσαν την εξάρθρωση της διαβόητης συμμορίας Lockbit, η οποία έχει στοχεύσει περισσότερα από 2.000 θύματα σε όλον τον κόσμο, αποσπώντας περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια σε καταβολές λύτρων και απαιτώντας αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ιστότοπους που χρησιμοποιούσε η Lockbit έπειτα από μια πρωτοφανή διεθνή επιχείρηση.

«Συνεργαζόμενοι με εταίρους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον κόσμο, έχουμε καταστρέψει τώρα την διαδικτυακή ραχοκοκαλιά της συμμορίας Lockbit», δήλωσε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λίζα Μονακό. «Αλλά η δουλειά μας δεν σταματάει εδώ: μαζί με τους εταίρους μας αντιστρέφουμε τους όρους για την Lockbit, παρέχοντας κλειδιά αποκρυπτογράφησης, ξεκλειδώνοντας τα δεδομένα των θυμάτων και καταδιώκοντας τις εγκληματικές θυγατρικές της Lockbit σε όλον τον κόσμο».

Το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ κατηγορεί τους Αρτούρ Σουνγκάτοφ και Ιβάν Κοντράτιεφ, επίσης γνωστούς ως Bassterlord, ότι χρησιμοποίησαν το κακόβουλο λογισμικό της Lockbit για να στοχεύσουν θύματα σε κατασκευαστικές, εφοδιαστικές, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες σε πέντε πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο, καθώς και σε βιομηχανίες ημιαγωγών και άλλων κλάδων σε όλον τον κόσμο.

Επιπλέον σε βάρος του Κοντράτιεφ απαγγέλθηκαν επιπλέον κατηγορίες που σχετίζονται με την χρήση κακόβουλου λογισμικού που έκανε το 2020 στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Δεν πρόκειται να δώσω δείγμα DNA, λέει ο παλαιοχριστιανός πατέρας - Πληροφορίες ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μοναστήρι

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των καταζητούμενων την Ουκρανή σταρ των OnlyFans, Λολίτα Μπογκντάνοβα


Μπλόκο των αγροτών στο Σύνταγμα: Καρέ καρέ το συλλαλητήριο μέσα από βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης