Κομισιόν: Η Φον Ντερ Λάιεν διεκδικεί δεύτερη θητεία στην προεδρία - Όσα έκανε και όσα σχεδιάζει

Κομισιόν: Η Φον Ντερ Λάιεν διεκδικεί δεύτερη θητεία στην προεδρία - Όσα έκανε και όσα σχεδιάζει

Η απόφασή της ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας - Τα πεπραγμένα της την τελευταία πενταετία και τα εμπόδια που μπορεί να κληθεί να ξεπεράσει για μια νέα θητεία

ursula_von_der_leyen
Την πρόθεσή της για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

H απόφαση της Γερμανίδας πολιτικού να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στο «Konrad-Adenauer-Haus» στο Βερολίνο.

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μου (..) Σε αυτά τα πέντε χρόνια, δεν μεγάλωσε μόνο το πάθος μου για την Ευρώπη, αλλά ασφαλώς και η εμπειρία μου, σχετικά με το πόσα μπορεί να επιτύχει η Ευρώπη για τους ανθρώπους της», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο πλευρό της, ο αρχηγός του κομματικού της «σπιτιού», ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του προεδρείου του CDU να στηρίξει την κυρία φον ντερ Λάιεν για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Παρόλο που η ίδια η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να βρεθεί ξανά στο τιμόνι της Κομισιόν για άλλα πέντε χρόνια, η υποψηφιότητά θα ανακοινωθεί επισήμως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της κεντροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο ανήκει το CDU, η οποία θα λάβει χώρα στο Βουκουρέστι στις 6-7 Μαρτίου.

Στα πέντε χρόνια κατά τα οποία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκτησε πολλούς φίλους, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, όσο και αρκετούς εχθρούς. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκλήθη να απαντήσει στην πανδημία της Covid-19, στην κοινή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ανταπεξέλθει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιβεβαιώνοντας τη ρήση ότι η ΕΕ είναι τόσο ισχυρή όσο της το επιτρέπουν τα κράτη - μέλη της, η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός κατάφερε να πράξει το φαινομενικά αδιανόητο. Να μετατρέψει σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μια σειρά ζητημάτων που αποτελούσαν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών - μελών.

Ηταν η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν που συγκέντρωσε τους υπουργούς Υγείας των κρατών - μελών της ΕΕ με σκοπό την κοινή αγορά εμβολίων κατά της Covid-19. Ήταν η ίδια στην ηγεσία της Επιτροπής όταν τα κράτη - μέλη αποφάσισαν να δώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, την δυνατότητα να δανειστεί από τις αγορές στο όνομα ολόκληρης της ΕΕ. Και ήταν η ίδια που βρέθηκε στο Berlaymont όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με την ΕΕ να ανακοινώνει τεράστια πακέτα στήριξης στο Κίεβο και να υποδέχεται εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου.

Αυτές οι διαρκείς κρίσεις και οι διαρκείς συλλογικές, ευρωπαϊκές απαντήσεις, κάνουν αρκετούς να θεωρούν ότι η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ισχυρότερη, ίσως ακόμα και από αυτή του Ζακ Ντελόρ.

Ωστόσο, οι επιλογές της να συνάψει συμβόλαια για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων και η επιμονή της στην πράσινη μετάβαση, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια ακόμα και σε στελέχη της ίδιας της πολιτικής της ομάδας, ήτοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παρόλο που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε τη στήριξη του CDU και οι πιθανότητες να λάβει το χρίσμα για μια δεύτερη θητεία είναι πολλές, θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια στον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το βασικότερο είναι οι βυζαντινισμοί εντός του ΕΛΚ και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και δευτερευόντως η στάση που θα κρατήσει απέναντί της η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες επιθυμούν μια σαφή προεκλογική στροφή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το μήνυμα είναι «Μιλήστε περισσότερο για τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και της άμυνας και λιγότερο για την Πράσινη Συμφωνία».

Βάσει των Συνθηκών της ΕΕ ο/η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζεται με ειδική πλειονοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ) και στη συνέχεια απαιτείται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία. Μια διαδικασία την οποία δεν μπορεί να τορπιλίσει ο Βίκτορ Ορμπάν.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, το περασμένο Σάββατο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί αποφασιστικά για την αύξηση της αμυντικής παραγωγής στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν θα ζητήσει να υπάρξει ένας ή μια Επίτροπος για την Άμυνα. Η πολιτική της Άμυνας είναι ακόμα μια αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών - μελών της ΕΕ και σε καμία περίπτωση της Κομισιόν και παρόλο που ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερι Μπρετόν είναι αρμόδιος για τη συνεργασία στους τομείς της διαστημικής έρευνας, της άμυνας και της ασφάλειας, η πρόταση για έναν ή μια Επίτροπο με αποκλειστική ευθύνη την Άμυνα προκαλεί ενδιαφέρον σε πολλούς παρατηρητές των ευρωπαϊκών εξελίξεων.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με νόβιτσοκ, τον σκότωσε ο Πούτιν» κατήγγειλε η σύζυγoς του Ναβάλνι

Κασσελάκης κατά πάντων με επιστολή στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ- Έκτακτη Κεντρική Επιτροπή προτείνουν μέλη της


Δημοτικός υπάλληλος ο 46χρονος πατέρας της οικογένειας των παλαιοχριστιανών - Εργαζόταν με τηλεργασία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης